Smultron Socker och Sofia

Smultron Socker och Sofia

Kreativiteten i fokus





Ljuvlig lemoncurdtårta med jordgubbar och vinbär

TårtorPosted by Sofia 04 Jul, 2014 20:31
Semestern är här och en annan fyller jämt nämligen 40. Så förra veckan blev det en liten enkel tillställning med en ljuvligt god lemoncurdtårta med jordgubbar och röda vinbär. Som utlovat så kommer receptet här, bättre sent än aldrig. Planerar en hejdundrande partaj imorgon, det blir en 80 tals fest med axelvaddar och neonfärger och inte att förglömma den underbara hockeyfrillan. Det blir massa roliga överraskningar! Känner mig som ett litet barn på julafton. Okidoki nu kommer receptet.




Tårtbotten:
3 ägg
2 1/2 dl råsocker
1 tsk vaniljsocker
1dl mjölk
50 g smör
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj två formar på ca 20cm i diameter.
mjöla insidan.
Lägg smöret i en kastrull och smält det på svag värme, låt svalna.
Blanda ihop de torra ingredienserna i en skål.
Vispa ägg och socker pösigt i en annan skål.
Koka upp mjölken hastigt och dra ifrån plattan och häll i äggblandningen under vispning.
Vispa sedan i smöret.
Rör ner de torra ingredienserna i blandningen.
häll upp i formarna och grädda i ca 30 minuter, alla ugnar är olika så kolla gärna kakan under tiden, när den börjar lossna från kanten är den färdig,men kolla med sticka om du är osäker,då ska den inte bli blöt. Låt svalna i formen på galler.



Lemoncurd
2 citroner
2 ägg
1 äggula
2 dl strösocker
100 g smör

Tvätta citronerna och riv skalet(zest). Pressa ur saften.
hacka smöret i små tärningar.
Vispa ägg och socker pösigt.
häll i saft och zest från citronerna i äggblandningen.
nu är det dags att sätta skålen i vattenbad, i en stor kastrull med lite vatten. Jag sänker ner min kitchenaid skål men det går bra med en mindre kastrull också.
Vispa nu för hand tills den börja tjockna, detta tar ca 10 minuter.
Lägg till sist i smöret och rör blandningen slät.
Vill du ha mer färg på curden så kan du även tillsätta karamellfärg eller dylikt.
låt svalna och häll upp i skål eller burk.
på bilden har jag gjort dubbel sats för att frysa in.




Fyllning
1paket jordgubbar
ca 2dl lemoncurd
6 dl vispgrädde
röda vinbär

Dela bottnarna så du har 4 st allt som allt.
vispa upp grädden och vänd ner lemoncurden.
Dela jordgubbarna.
Varva nu jordgubbar och lemoncurdgrädden på lagerna, avsluta toppen med att lägga på lite röda vinbär till. Om man inte vill göra lemoncurd utan vill ha en snabbare lösning så finns det färdig lemoncurd att blanda i men att lyckas göra en egen är så mycket godare. Smaklig spis och glöm inte att njuta av semestern.



  • Comments(1)//www.smultronsockerochsofia.se/#post100

Oreo mud cake

TårtorPosted by Sofia 20 Sep, 2013 15:47
Hello friday! En vän till mig hade ätit en oreo mud cake och skulle förklara för mig vad det va. browniebotten,fudge,marshmallows och oreokakor. Åh det lät gott tänkte jag. Det kan ju inte vara så svårt. Så jag gick hem och börja göra ett recept. Jag vet inte om detta är en riktigt oreo mud cake men den är iallafall min variant och vet du va den var gudomlig eller devine om vi nu gör en amerikansk kaka. vilket jag heller inte vet om det är men tar det för givet. I morse råkade jag lova barnen att mamma ska göra en jättegod chokladtårta till ikväll. Men eftersom mina barn äter mjölkproteinfritt för tillfället så kan de inte äta kakan. Jag tror inte att vårt fredagsmys kommer bli en lugn och fridfull kväll om jag inte överträffar mig själv. Får komma på något. Ha nu en riktigt go kväll! fridens liljor!

Browniebotten:
150 g smör
150 g mörk choklad
200 g florsocker
80 g vetemjöl
2 stora ägg
ett paket oreokakor

Fudgekrämen:
100 g smör (rumstempererad)
200 g mörk choklad
200 g vit choklad
2 1/2 dl grädde

Fyllning:
en burk mini oreokakor
ca 100 g mini marshmallows
majschokladbollar (lösvikts godis) om man vill

Browniebotten:
Smörj och bröa en springform på ca 24-25 cm diameter.
Sätt på ugnen på 175 grader.
Hacka chokladen i bitar och smält i vattenbad.
Vispa smöret med florsocker till det blir fluffigt.
Tillsätt ett ägg i taget och vispa väl efter varje.
Vispa ner mjölet och till sist häller du i chokladen.
Dela varje oreokaka i fyra delar och rör försiktigt ner de i smeten.
Häll upp i form och grädda mitt i ugnen i ca 20-25 min.
Låt nu kakan svalna.

Fudgekrämen:
Hacka chokladen i små bitar.
Koka upp grädden i en kastrull och ta av från plattan, rör i chokladen och rör den slät. tillsätt smöret och rör slätt.

Varva nu fudgekräm,marshmallows och minioreokakor över browniebotten som fortfarande är kvar i sin springform. Lägg på majsbollarna på toppen. Låt nu kakan stå i kyl ett par timmar.






  • Comments(1)//www.smultronsockerochsofia.se/#post65

Chokladmarängtårta med jordgubbar

TårtorPosted by Sofia 05 Jun, 2013 07:36

Firade lite extra igår då det var födelsedag i huset. Då slog tanken mig att detta blir en enda lång festvecka, nationaldag imorgon följt av student fredag, på lördag är det bröllop och söndag kalas igen. Det känns som det är dags att planera lite bakning. Hursomhelst så satt denna tårta som en smäck! Jordgubbar+maräng=mums

Botten:

6 äggvitor

3 dl strösocker

1 msk kakao

100 g mörk choklad

1 tsk citronsaft

Fyllning:

6 dl vispgrädde

jordgubbar

citronmeliss

florsocker

Sätt ugnen på 100 g.

Hacka chokladen grovt.

Vispa äggvitor och citronsaft till hårt skum.

Tillsätt socker lite i taget och vispa marängen fast.

Blanda försiktigt ner kakao och chokladen lite slarvigt.

Bred ut på plåt med bakplåtspapper.

Grädda i 2-3 timmar tills botten släpper och är torr. låt svalna

Vispa grädden och dekorera tårtan med jordgubbar, citronmeliss och pudra florsocker över.

  • Comments(0)//www.smultronsockerochsofia.se/#post46

Chokladälskarens dröm

TårtorPosted by Sofia 17 May, 2013 10:28

Alltså ska man unna sig något gott i livet så ät choklad. Det finns ju faktiskt forskning på att mörk choklad med 70 procent är nyttigt för både kropp och själ. Här är några anledningar till att välja choklad

Bekämpar depression

Bra för ditt hjärta

Är uppiggande

Ett afrodisiakum

Så nu är det bara till att sätta igång och göra min tryffelkaka, inga ursäkter!

BOTTEN:

160 g smör

1 dl kakao

2 ägg

2 dl vetemjöl

3 dl socker

1 1/2 tsk vaniljsocker

TRYFFEL:

2 msk smör

1 1/2 dl vispgrädde

200 g mörk choklad av Marabous 70 procent (cocoa sea salt pecan)

Smält smöret, ta ifrån plattan och lägg i vaniljsocker, socker och kakao.

Rör ner ett ägg i taget och sedan mjölet.

Smöra och bröa en form på 24 cm med löstagbar kant. Lägg i smeten och grädda i nedre delen av ugn i 20 minuter.

Låt kakan svalna i formen.

Till tryffeln tar du en ny kastrull och kokar upp grädde och smör, ta från plattan och rör i den hackade chokladen.

Låt tryffeln stelna till i kylen tills kakan är kall.

Bred på tryffeln på kakan och in i kylen igen tills servering, minst en timme.

Servera med en klick grädde, jag vispade upp min med några skedar oboy.

  • Comments(0)//www.smultronsockerochsofia.se/#post41

Vem gillar inte baileys

TårtorPosted by Sofia 13 May, 2013 12:12

Nu närmar sig morsdag och då tänkte jag dela med mig av min baileystårta. Vem gillar inte baileys? jo nästan alla mammor. Så med denna tårta säger jag, älskar dig mamma Rosen.

TÅRTBOTTEN:

75 g smör

3 1/2 dl socker

2 ägg

1 dl baileys

1 dl mjölk

1 1/2 dl starkt kaffe (varmt)

4 1/2 dl vetemjöl

1 1/2 dl kakao

1 1/2 tsk bakpulver

1 1/2 tsk bikarbonat

Smält smöret och låt det svalna.

Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat och kakao, sikta ner i en skål.

Tillsätt smör, socker, ägg, mjölk, baileys och varmt kaffe, vispa till smeten är slät.

Smöra och bröa 2 formar på 15 cm i diameter, eller kör i omgångar.

Grädda i ca 35 minuter i 175 grader. Låt svalna lite innan du stjälper upp på galler.

BAILEYSMOUSSE:

320 g mörk choklad

1 dl kallt kaffe

4 äggulor

6 dl vispgrädde

4 msk baileys

Ta fram äggen innan så de håller rumstemperatur.

Hacka chokladen fint och smält i vattenbad, tillsätt kaffet och baileys. Låt svalna lite.

Vispa under tiden grädden.

Rör ner äggulorna ett i taget i chokladblandningen.

Tillsätt grädde i omgångar och vänd ner försiktigt, så den inte förlorar sin volym.

Ställ i kyl tills ihopsättning.

Dela varje tårta i två delar, så du har 4 delar. Lägg färska jordgubbar i skivor och mousse på varje lager och dekorera med hela jordgubbar uppe på.

Om du skulle få mousse över så kan du ha det till efterätt.

  • Comments(1)//www.smultronsockerochsofia.se/#post39

Några tårtor som jag har gjort

TårtorPosted by Sofia 09 May, 2013 15:24


  • Comments(0)//www.smultronsockerochsofia.se/#post36

Tårtbuffe

TårtorPosted by Sofia 09 May, 2013 15:21


  • Comments(0)//www.smultronsockerochsofia.se/#post35

Budapestrulle med blåbär och lemoncurdgrädde

TårtorPosted by Sofia 29 Apr, 2013 13:52

Budapestrulle i en syrligare variant. Jag älskar budapest rulle och tänkte att jag ville göra den med en ny twist. Håller du dig till den klassiska eller vågar du prova något nytt.

100 g hasselnötter

6 äggvitor

3 dl socker

1 dl vetemjöl

Fyllning och garnering:

3 dl vispgrädde

2 dl lemoncurd

2 tsk socker

färska blåbär

Hacka nötterna fint. Vispa äggvitorna till hårt skum.

Tillsätt sockret och vispa tills det blir en tjock marängsmet.

Blanda nötterna med mjöl och vänd försiktigt ner i marängsmeten.

Bred ut den på plåt med bakplåtspapper. Eller om du vill spritsa ut smeten i långa strängar längs med långa sidan som jag har gjort på bilden.

Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter.

vänd upp kakan på nytt bakplåtspapper och dra bort de gamla bakplåtspappret.

Låt den svalna.

Lemoncurdgrädde

Vispa grädden och sockret lätt.

Tillsätt lemoncurd och vispa den fast.

Montering

bred på grädden på kakan, spara lite till dekorering uppe på. fyll med blåbär och rulla ihop på långsidan.

  • Comments(1)//www.smultronsockerochsofia.se/#post15