Smultron Socker och Sofia

Smultron Socker och Sofia

Kreativiteten i fokus





Ananaspaj

Efterrätter & pajerPosted by Sofia 16 May, 2014 19:54
Ananaspaj är så himla gott, smälter i munnen tillsammans med en skopa riktigt god vaniljglass så är det oslagbart. Receptet är ett av mina äldsta så det har blivit många ananaspajer genom åren. Men för en gångs skull så tänkte jag testa med ett täcke ovanpå.

PAJDEG & TÄCKE:

300 g smör
6 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

Smält smöret och låt det svalna. Rör ihop resten av ingredienserna och tillsätt smöret. Arbeta ihop till en deg. Ta lite mer en hälften till en pajform på 24-26 diameter. tryck ut i formen upp på kanterna. Grädda ca 10 minuter på 175 grader.
Andra delen av degen plattar du till och tryck ut hjärtan eller någon annan form/ pepparkaksformar är bra att använda.

FYLLNING:

300-400g avrunnen ananas
1 liten burk creme fraîche
1 ägg
1/2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker

Rör ihop fyllningen i en bunke med en sked. Häll i pajformen. Lägg på hjärtan och in i ugnen i ca 30 min.



Smaklig spis!



  • Comments(0)//www.smultronsockerochsofia.se/#post96

Banoffeepaj to die for

Efterrätter & pajerPosted by Sofia 10 May, 2014 21:01
Har länge tänkt att jag jag skulle testa sådan där banoffeepaj, jag hade mina förväntningar på att det skulle vara gott. Men inte trodde jag att jag skulle vara så ljuvligt gott, som bästa gottiga av allt. Receptet kommer ursprungligen från leila Lindholm.www.recept.nu
men jag har ändrat det lite och använt mig utav färdig karamelliserad mjölk som man inte behöver koka i tre- fyra timmar.


Till receptet behöver du:

Kexbotten:

400g digestivekex
175g smör

Fyllning:

2 burkar karamelliserad mjölk
3 bananer
4dl vispgrädde

Dekoration:
krokant eller hackad daim



Så här gör du:

Sätt på ugnen 175 grader.
Smält smöret i en kastrull och krossa kexen till små smulor.
Blanda ihop och tryck ut i en form, lite upp på kanten.
Grädda botten mitt i ugnen i 10 minuter eller till den blivit gyllenbrun. låt svalna.
Öppna den karamelliserade mjölken och lägg i formen.
Skiva bananerna och lägg över kolan.
Vispa grädde fluffigt och klicka över bananerna.
Slutligen kan du dekorera med krokant eller varför inte hackad daim.

voila! Bara till att smaska nu då!

  • Comments(1)//www.smultronsockerochsofia.se/#post95

Cheesecake med citron,hallon,choklad och lakrits

Efterrätter & pajerPosted by Sofia 02 Mar, 2014 12:27
Botten:

12 digestivekex
60 g smör

Ta fram en springform (löstagbar kant) på 25-26 diameter. Krossa kexen med mortel och smält undertiden smöret i en kastrull. Lägg ner kexsmulorna i grytan och blanda.
Lägg i form och tryck till smulorna i botten.

Citroncheesecake (första lagret)

3 dl vispgrädde
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
saft från 1 citron och zest från 2 citroner
1 1/2 msk vaniljsocker
200 g philadelphiaost

Ta fram tre skålar och vispa grädden i en. Äggvitorna i en och äggulor och strösocker i den tredje.äggvitorna ska vispas till hårt skum.
Blanda vaniljsocker,osten,citronskal och saft med ägg och sockerblandningen.
Nu rör du ner detta i vispgrädden.
Vänd ner äggviteskummet försiktigt. nu ska de in i frysen någon timme tills det är så fryst att det kan bära nästa lager.

Halloncheesecake (andra lagret)

3 dl vispgrädde
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
200g philadelphiaost
200g frysta hallon

Det första du ska göra är att koka upp hallon och vaniljsocker i en kastrull. Reducera (koka ihop) och få bort lite av vätskan som bären innehåller, mosa lite med gaffel undertiden. Låt det svalna helt. Nu kan du vänta med resten tills det första lagret är fryst. När det är gjort ska du åter igen vispa i tre skålar. Vispgrädden i en, äggvitorna i en och äggulor och strösocker i en. Blanda ner osten och hallon i ägguleblandningen. Rör ner detta i den vispade grädden. Till sist vänder du ner äggviteskummet i smeten. Häll över det första lagret och in i frysen igen.

Lakritsganache

130 g mörk blockchoklad
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 msk lakritspulver
1 tsk smör

Hacka chokladen fint. Koka upp grädden i en kastrull och dra ifrån plattan. Tillsätt chokladen lite i taget och rör tills den är slät. Sedan lakritspulver och till sist smöret.
låt det svalna tills du kan lägga det som ett täcke på cheesecaken och om du vill kan du strö på lakritsflakes över ganachen. Låt den stå i frys om den inte ska ätas på en gång.

  • Comments(0)//www.smultronsockerochsofia.se/#post87

Galet god toffeeglass

Efterrätter & pajerPosted by Sofia 09 Feb, 2014 13:37
Alltså jag förstår inte varför man inte gör sin egen glass oftare,det här receptet har jag haft i många år och det är så himla enkelt. Till en början var det bara vaniljglass,inte så bara för den är riktigt gräddig och god. sen har jag tillsatt kondenserad mjölk. Vill du ha bara gräddglass så utesluter du kolasåsen.

1 burk kondenserad mjölk
3 ägg
3 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
7 msk strösocker

Först börjar du att koka kolasåsen i en kastrull med vatten, se till så att burken alltid är täckt med vatten, du får fylla på med jämna mellanrum. jag kokar min i 1h 45 min.
låt den svalna en stund innan du öppnar burken.
Vispa ägg och 6 msk socker poröst.
Vispa grädden,vaniljsocker och 1 msk socker i en annan bunke. Den ska vara lite lös.
Blanda ihop båda försiktigt. Blanda till sist i kolasåsen och rör om. häll upp den i en plastburk eller något annat. In med den i frysen.


  • Comments(1)//www.smultronsockerochsofia.se/#post85

Fyllda färska fikon

Efterrätter & pajerPosted by Sofia 16 Sep, 2013 15:15
I helgen gjorde jag något som var så gott. Har aldrig ätit färska fikon och tänkte att det var dags att prova. så jag slängde ihop något som bara blev så gott.

du behöver:
vit choklad
pistagenötter
fikon
vaniljglass

Snitta fikonen i ett kryss uppe på.sedan trycker du lite på själva kroppen så att den öppnar sig. Lägg fikonen i ugnsform och fyll med hackad choklad och hackade pistagenötter. Sedan in i ugnen i 175 grader i ca 10 min. Har du ont om tid så är det en perfekt efterätt för det går och förbereda allt innan. Servera det till en riktigt go vaniljglass.




  • Comments(0)//www.smultronsockerochsofia.se/#post63

Jordgubbspaj med assa brassa mandelmassa

Efterrätter & pajerPosted by Sofia 17 Jun, 2013 10:36

Ja detta gott folk är en av mina favoritpajer,här pratar vi hög njutningsfaktor. Passar så där lagom in i midsommarveckan. jordgubbssäsongen går så snabbt över så frossa i gubbarna nu. Så bygger du på järnvärdet, speciellt om du är gravid,då laddar du upp extra inför förlossningen. Annars finns det ju flera gubbar man kan frossa i och krama en extra gång. Stanna upp i kramen vänner så mår man onekligen lite bättre och bort med alla måsten.

PAJBOTTEN:

125 g smör

1 msk mjölk

1 msk socker

1 krm salt

3 dl vetemjöl

Tärna smöret och blanda ihop alla ingredienser. Lägg i plastpåse i kylen 1 timme.

Kavla ut degen och fodra en form på 24 cm. Nagga botten med gaffel och ställ i frysen 1 timme.

Värm ugnen till 200 grader. Grädda skalet i 10 min, sänk värmen till 175 grader.

FYLLNING:

50 g rumstempererat smör

200 g mandelmassa

2 ägg

1dl socker

1 tsk vaniljsocker

1 msk vetemjöl

1 msk socker+ 1 msk maizena ( till bären)

4 dl delade jordgubbar

Rör ihop smör, socker och vaniljsocker. Riv mandelmassan och blanda ner. Rör i ett ägg i taget.

Vänd ner mjölet och fyll pajskalet med massan.

Blanda maizena och socker med jordgubbarna, lägg ovanpå pajen.

SMULOR:

35 g kallt smör i tärningar

3/4 dl vetemjöl

1/2 tsk vaniljsocker

1/4 dl socker

Blanda hastigt ihop till en grynig massa, strö över jordgubbarna.

grädda i ca 30 minuter.

Jag tycker pajen är godast kall men det är ju en smaksak, smaklig spis!

  • Comments(0)//www.smultronsockerochsofia.se/#post49

Ananaspaj är bara så gott

Efterrätter & pajerPosted by Sofia 26 May, 2013 07:54

I dag är det morsdag och jag ska givetvis till min kära mor,där kommer det finnas 5 andra mödrar.kanske man skulle ta och göra en lite överraskning till oss mammor. Det är så typiskt mig och tänka på alla andra, jag ska ju egentligen bara luta mig tillbaka och se vad som händer. Men gud vad det är svårt. Jag hoppas att alla ni mammor där ute får lite uppvaktning idag. Jag tänkte nu bjuda er på min ananaspaj som är så läskande god, varsågod!

ANANASPAJ:

Botten:

150 g smör

3 dl vetemjöl

1 dl socker

1 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

Fyllning:

300-400 g krossad ananas

1 liten burk creme fraiche eller kesella citrus

1 ägg

1/2 dl socker

2 tsk vaniljsocker

Till botten:

Smält smöret och låt det svalna. Blanda under tiden ihop vetemjöl,socker,vaniljsocker och bakpulver.

Rör i smöret och blanda ihop. Tryck ut degen i en ugnssäker form. Förgrädda i ca 10 minuter i 175 g.

Till fyllning:

Låt ananasen rinna av väl. Rör i hop alla ingredienserna. Fyll pajskalet och grädda ytterligare 25-30 min.

Smaklig spis och ha en fin dag!

  • Comments(0)//www.smultronsockerochsofia.se/#post44

äpplepaj

Efterrätter & pajerPosted by Sofia 12 May, 2013 09:17

Godmorgon,vilken härligt strålande dag hoppas den håller i sig. Man får så mycket energi när solen skiner,går den i moln så gör jag det med. nu till äpplepajen. Grundreceptet kommer från min svåger men är lite omgjort.

ÄPPLEPAJ:

230 g smör

1dl råsocker

4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

4 stora äpple

STEKA ÄPPLE I:

2 msk råsocker

1 tsk ingefära

1 1/2 msk kanel

1/2 dl kokos

Dela äpple i klyftor, stek några minuter i kanel, råsocker, kokos och ingefära.

Lägg i form. Blanda ihop socker, vetemjöl, och bakpulver.

Smält smöret i kastrull och blanda med mjölblandningen.

Klicka ut över äppleklyftorna.

Grädda i 175 grader i 30-40 min. Servera med vaniljkesella, glass eller vaniljsås.

  • Comments(0)//www.smultronsockerochsofia.se/#post38

Citruscheesecake med jordgubbsspegel

Efterrätter & pajerPosted by Sofia 04 May, 2013 07:37

Tänkte prova och göra något gott av citruskesellan jag hade hemma och det blev en cheesecake. Den blev alldeles utomordentligt god.

CITRUSCHEESECAKE MED JORDGUBBSSPEGEL

12 digestivekex

100 g smör

Fyllning:

2 pkt citruskesella

2 dl creme fraiche

3 st ägg

1 dl socker/ jag använde sukrin

1 tsk vaniljpulver

Topping:

2 gelatinblad

250 g frysta (tinade) jordgubbar

1 dl vatten

1/2 dl socker/sukrin

1 pressad lime

Krossa kexen fint, smält smöret och blanda ihop med kexen. Tryck ut i en form på 22 cm. Grädda mitt i ugnen på 175 grader i 8-10 min. Vispa ihop kesella, creme fraiche och ägg till en slät smet. Blanda i socker och vaniljpulver. Häll i formen och grädda ytterligare i 40 min. Nu ska kakan kallna. Lägg gelatinbladen i kallt vatten, under tiden sjuder du jordgubbar med vatten, socker och limesaft i ungefär 5 minuter i en kastrull. Sila jordgubbarna och blanda ut i de varma spadet med gelatinet. Låt det svalna innan du häller över det på kakan. Låt stå i kyl minst 2 timmar innan den ska ätas.

  • Comments(0)//www.smultronsockerochsofia.se/#post29

Vit chokladpannacotta med hallon

Efterrätter & pajerPosted by Sofia 30 Apr, 2013 12:29

Oj, Oj vad gott det är med pannacotta alltså. Favvodessert nr 1. Här kommer mitt recept till 4 personer om man inte vill ha allt själv.

5 dl vispgrädde

100 g vit choklad

1 vaniljstång

1 msk socker

3 gelatinblad

Hallonsås

250 g frysta hallon

3 msk socker

Lägg gelatinet i kallt vatten i 5 minuter.

Koka upp grädde med urskrapad vaniljstång.(låt vaniljstången vara med i uppkoket och ta bort den sedan)

Tillsätt socker och grovhackad choklad.

Tillsätt de urkramade gelatinbladen.

Rör krämen slät och häll upp i glas.låt svalna

Värm upp hallonen och sockret, låt svalna

Smaklig spis!

  • Comments(0)//www.smultronsockerochsofia.se/#post24