Smultron Socker och Sofia

Smultron Socker och Sofia

Kreativiteten i fokus

Snygga kuddar fixar du själv

DIY & remakePosted by Sofia 12 Oct, 2014 19:17
Hej hopp! Det var ett tag sedan jag bloggade, men har lite spännande planer inför framtiden som tar en hel del tid efter mitt ordinarie heltidsjobb. Mer om det längre fram. Men nu tänkte jag visa hur du snyggt och enkelt kan piffa till en tråkig kudde. I normala fall brukar jag alltid sy kuddarna själv men denna gången har jag köpt färdiga från Ikea.
tygtransfer i koppar och strykmärke från stoff och stil.

Det gråa kuddfodralet heter Gurli och är 50x50. Stryk till fodralet först, lägg på diamanten och ett tunt tyg ovan och stryk på motivet, plasten ska sitta kvar. Vänd ut och in, stryk på insidan, vänd tillbaka och låt svalna. Nu kan du dra bort plasten.Tygtransfer finns hos stoffochstil i olika färger men jag valde koppar. Gjorde mina mallar och klippte ut. Sen gör du likadant som diamanten.


Det svarta kuddfodralet kommer från Ikea och heter vigdis 50x50 cm.


Så lycka till och hoppas att du fick lite inspiration till att göra ett eget kuddfodral.

  • Comments(0)//www.smultronsockerochsofia.se/#post103

Snyggaste anslagstavlan

DIY & remakePosted by Sofia 06 Aug, 2014 20:14
Inne på sista semesterveckan nu och njuter av att fixa och dona. Planera inför hösten.
I mitt garage har det sista tiden varit kaos och då menar jag det, möbler högt och lågt. Fick ett ryck och började röja,tack och lov. Rummet gjorde min man till mig för att jag skulle kunna massera kunder men efter en skada i ryggen och brutna handleder så tappade jag det, kanske jag skulle klara det nu men jag har ju så mycket annat kul att hinna med. Så nu är det mitt pysselrum. Tror att familjen tycker det är rätt skönt att jag flyttar ut alla saker så att man kan äta vid matbordet igen. Hursomhelst så stod den där, ramen som funnits sedan jag gick bildskolan för sisådär 12 år sedan. Ja jag kan göra en anslagstavla och så var projektet i gång. Gjorde precis så jag fick lära mig att spänna upp en målarduk. Nu ska jag försöka förklara för dig hur du ska göra:


Som bilden visar så behöver du en häftpistol en bit tyg och en ram. Du kan köpa färdig ram eller bygga ihop en själv.


Bilden ovan:

Lägg tyget med rätsidan ner.
Lägg på din ram på tyget.
Börja att spänna på långsidan eftersom den är längst.
Gå till motsatt sida och dra lite i tyget upp över stommen och häfta,klammern ska sitta på baksidan.
Fortsätt på nr3 och nr4 på kortsidorna.
Nu har du spänt fyra stycken.
Nu börjar resten, som siffrorna visar så klämmer du nu diagonalt, glöm inte att spänna upp tyget vid varje häftning.
Som du märker så har jag valt en långsmal ram vilket betyder att du får göra några gånger fler på långsidorna.
Men låt inte kortsidan bli färdig först utan låt de mötas ungefär samtidigt,alltså får kortsidan hoppa över sin tur några gånger.
Du kommer snart in i det.
Vid hörnen viker du ungefär som man viker hörn vid inslagning av paket.

Den söta boken finns att köpa på Tgr och även de stora nålarna på tavlan. Burkarna har jag gjort tidigare blogginlägg om.
må så gott i sommarvärmen.

  • Comments(0)//www.smultronsockerochsofia.se/#post102

Vasar av ölburkar

DIY & remakePosted by Sofia 23 May, 2014 17:10
Nu har sprayburken kommit fram igen, denna gång var det ett par gamla läskburkar som fick litet nytt utseende. Jag spraya 2-3 omgångar med torktid emellan.Färgerna till burkarna är Montana gold:

Strawberry- rosa
Vanilla- ljus gul
Venom- ljus grön

Den turkosa är ett helt annat märke som heter liquitex, tyvärr så vet jag inte just namnet på den.  • Comments(0)//www.smultronsockerochsofia.se/#post99

Magic Metallics

DIY & remakePosted by Sofia 18 May, 2014 16:25
Hej alla! Har under en tid pysslat med något som heter magic metallics där man kan skapa vackra ärgade och rostiga ytor bara på någon timme, som annars tar flera år för naturen att ta fram. Du använder metaller såsom koppar,stål och brons för att sedan ta på Green patina eller rapid rust. Rapid rust fungerar bara tillsammans med steel metallic. Sen kan man välja att ha det på samma sak ändå. Bara att tänka lite på hur man vill ha resultatet. Det går att använda på flera olika matrial såsom trä,zink,glas,keramik och gips.

Här är några av flaskorna som jag beställde:

copper metallic MM 102
Dark bronset metallic MM 103
Steel metallic MM 106

Rapid rust MM 305
Green patina MM 202

Matte sealer MM 502 (stoppar oxideringsprocessen)

Handlade på www.kreatima.se

Här är en gammal lampa som jag fyndade på loppis,den ska framöver hamna på mitt kontor är det tänkt, men ibland hinner man ändra sig ett par gånger till...Så här började jag. Hittade ett stort zinkfat hos en blomsterhandlare.
Använde mig utav en kökssvamp och duttade på koppar och brons metallen på olika ställen. Se till att du skakar flaskorna ordentligt först. Sedan är det bara att vänta en timme. ta på nya lager av koppar och brons( skaka igen ) och medans det fortfarande är blött så spray du på grön patina där du vill ha det. Oxideringsprocessen sätter igång när den fuktiga metallen kommer i kontakt med syre. De här tre stegen gjorde jag om och om igen för att få det resultat jag ville ha. Upptäckte under gången att koppar reagerade mest med patina. Vänta nu så länge som du tycker, avsluta oxideringsprocessen när du är nöjd med resultatet genom att pensla på matte sealer i två omgångar.


Så här blev slutresultatet. Mitt gamla brickbord. Brickan som jag visar här under fick hamna på ett bord istället.Så här ser det ut under processens gång.
Här är det slutliga resultatet av brickan. Här använde jag mig även av steel metall och rapid rust, men bara lite som du kan se precis vid foten av ljusstaken. Men jag ska testa den lite mera längre fram. Har jag haft kul? Jajamän! Tycker absolut att du ska testa.Här sitter jag nu och funderar på nästa projekt. Må väl!  • Comments(5)//www.smultronsockerochsofia.se/#post98

Snygg förvaring på kontoret

DIY & remakePosted by Sofia 26 Mar, 2014 20:34

Kände att jag ville piffa till de gamla tidningsförvaringarna och väntade bara på att rätt papper skulle dyka upp och det gjorde det häromdagen. På panduro hittade jag dessa fina inslagningspapper som såldes i 5-pack. allt som behövdes var en sax och lite lim. Hade några gamla plåtburkar som också fick sig en uppfräschning. Så glad att jag inte slängde dem när min förstfödda fick specialvälling i just dessa burkar det är över tio år sedan. En del projekt tar sin lilla tid. ha det!


  • Comments(1)//www.smultronsockerochsofia.se/#post89

Sprayteknik

DIY & remakePosted by Sofia 30 Jan, 2014 15:50


Den gamla ikea klockan har jag varit trött på länge, formen gillar jag men har tröttnat lite på den röda färgen. Men så kom jag på att jag kunde spraya den i en ny kulör. Det var lite pyssel att få isär klockan just där tiduret satt men skam den
som ger sig, allting går. Då gick ju funderingarna i pastell som jag är så förtjust i men kom fram till att det skulle bli koppar just med tanke på vad jag tänkte placera klockan. Fondväggen bakom tv i vardagsrummet går i guld och brun sammet så det blev en hylla uppsatt och sedan klockan på den.
Kopparsprayen är köpt på biltema hobbyspray men den finns säkert i montanagoldspray eller i Liquitex spray den sista luktar inte så starkt så oftast föredrar jag den. Montana gold och liquitex finns inte på biltema men i vissa hobbyaffärer.

Så här sprayar jag för bästa resultat:

Det finns massa olika munstycken att köpa till för olika spraytekniker men inget
som jag behövt. det har funkat bra till mina projekt.

Se till att du skyddar ytor som inte ska bli färgade,tänk på att färgen sprider sig
till ett större område än man tror.

Skaka flaskan ordentligt innan och prova att spraya så du vet hur snabbt det
kommer.

Spraya nu på objektet på ett lagom avstånd på 20-25cm, håll flaskan lodrätt.

Spraya i flera omgångar i tunna lager, låt det torka mellan varven, kommer du för
nära så kan det lätt bli för mycket färg och rinnande färg.

Efter varje sprayning så blåser du rent munstycket genom att hålla flaskan
uppochner tills det bara kommer luft,annars är det lätt att färgen blir ojämn nästa
gång du använder den om det finns gamla rester i munstycket.

  • Comments(1)//www.smultronsockerochsofia.se/#post83

halloweenljus

DIY & remakePosted by Sofia 23 Sep, 2013 13:15
Hej, hösten har dragit in och nu kan man mysa extra mycket. Älskar verkligen att tända ljus på kvällen och kura upp mig i soffan. Snart närmar sig halloween och barnen älskar verkligen att planera vår årliga halloween fest. Jag tänkte tipsa hur du gör om några gamla ljus eller nya till festdukningen. Allt du behöver är servetter, blockljus en sked som du inte är så rädd om och någon form av uppvärmnings möjlighet. Om du inte har en platta som blir varm tror jag att det funkar med en öppen låga, som ett tänt ljus.

Så här gör du:

Klipp ut eller riv av det bitar du vill täcka ljuset med, tänk på att om du har ett färgat ljus så kan det lysa igenom som i mitt fall med servetten som har vita prickar på ett lila ljus. Om du nu inte vill ha det så. Värm nu upp skeden på undersidan, sedan stryker du lätt över servetten på ljuset. Det som händer är att stearinet smälter igenom servetten och lägger sig ovan som ett skydd. Så håller du på fram och tillbaka mellan plattan och ljuset.


Håll lite extra koll på ljusen nu i höstmörkret och njut av att kunna krypa upp i soffan och mysa med att tända lite ljus.

  • Comments(0)//www.smultronsockerochsofia.se/#post66

Barbiehuset

DIY & remakePosted by Sofia 09 Sep, 2013 13:43
Så här ser skåpet ut innan jag kör igång, ett gammalt furuskåp som ska stå på ett skrivbord som min man hade när han växte upp. Nu har det blivit ett barbiehus.
Jag kan säga så här att lillan skrek ut sin förtjusning.åh så fint mamma! det värmer mammahjärtat. nu har jag fått lite försmak inför det lilla dockhuset som jag har tänk pyssla med i höst.
Saccosäcken har jag sytt ihop av lite tyg och fyllt den ris i dubbla plastpåsar innan jag sydde ihop den.
Det är nästan så att jag skulle vilja ha skåpet i vuxenstorlek.
Att göra små backar till skåpet är super enkelt. Klipp ut små fyrkantiga kartongbitar. Jag har använt mig av baksidan av blocket här. Något mindre än de fyrkantiga hålen på skåpet. Gör tre delar och tejpa ihop och sedan limmar du på det papper du vill ha. Det är en fusk variant men man kan göra riktiga lådor om man vill, lite mer pyssel bara och jag hade inte tid,var lite ivrig för att få det färdigt.
Pompomsen kommer från Ikea i uddevalla som är ett av varuhusen som har en alldeles ny härlig pappershörna med massa roliga produkter.finns dock inte på alla varuhus, men jag hoppas att det kommer.
Tupparna har jag vanligtvis till påsk men nu har de fått sin hedersplats.
Man har mycket gömmor i huset. Det här lilla fåret till exempel är egentligen ett halsband som jag fick från en kär vän i ungdomsåren. nja jag är väl fortfarande ung allt är relativt.

  • Comments(0)//www.smultronsockerochsofia.se/#post61

Burkar i pastell

DIY & remakePosted by Sofia 09 Jul, 2013 15:53
Hej här kommer en liten kort beskrivnig som utlovat på hur du själv fixar dina gamla burkar som du tröttnat på. Burkarna kommer från IKEA. Se till så de är rena innan du startar. Bokstäverna är från panduro,självhäftande. Men om man vill kan man köpa ark och göra egna bokstäver eller mönster,bara fantasin som sätter gränser. Sprayfärgerna kommer från Inex i göteborg,en butik med mycket konstnärsmatrial de har även en webshop. Jag har använt mig av två olika spray. Montana gold och Liquitex skillnaden är egenligen bara lukten. Montana gold luktar ganska starkt så se till att vara utomhus. Sedan är det bara att spraya tunna lager och torka mellan varven.

  • Comments(3)//www.smultronsockerochsofia.se/#post55

Pimpa dina gamla plåtburkar

DIY & remakePosted by Sofia 15 May, 2013 20:28

Har äntligen kommit till skott och gjort om en plåtburk den har så tålmodigt väntat i skafferiet i 1 år nu. Nu är det bara 3 kvar att göra. Superenkelt att göra.

Först och främst så gäller det att rengöra burken från ev. gamla limrester. Annars kommer färgen resa sig.

Jag har sedan använt mig utav Biltemas hobbyfärg(spray), men det finns andra i vanliga färgaffärer.

Sen har jag tejpat runt plåtburken med washitejp(papperstejp).

Lycka till!

  • Comments(0)//www.smultronsockerochsofia.se/#post40
Next »