Smultron Socker och Sofia

Smultron Socker och Sofia

Kreativiteten i fokus





rågfrallor på surdeg

Bröd & surdegPosted by Sofia 02 Mar, 2014 20:13


Halloj! För ett par dagar sedan satte jag en surdeg. Det var ett tag sedan jag gjorde det men kände att nu var det dags, framför allt så är det så gott. Att sätta en surdeg tar ett par dagar så det gäller att ha lite framförhållning. Men sedan kan man ha den hur länge som helst bara man ger den lite kärlek en gång i veckan.

Rågsurdeg:

200g fint rågmjöl
1 msk flytande honung
3 dl vatten 45 grader

Blanda alla ingredienser i en burk med lock, se till att den är lite större så degen får plats att växa. Låt den stå i 2-3 dagar i rumstemperatur.
Vid det här lagret så ska surdegen börjat bubbla.
Tillsätt nu 200g rågmjöl igen och 2 dl 45 gradigt vatten. Rör om.
Låt stå en dag innan det är dags att använda. När du inte ska använda degen så ska du mata den en gång i veckan med 1/2 dl vatten och 1-2 msk rågmjöl.

Grova rågfrallor:

450 g vatten
250 g rågsurdeg
10 g jäst
650 g manitoba cream ( mjöl med hög proteinhalt)
125 g grovt rågmjöl
15 g brödsirap
20 g havssalt
pumpakärnor till topping

Blanda alla ingredienser utom salten i en hushållsmaskin. Arbeta degen i 10 minuter.
Har du ingen maskin får du knåda minst den dubbla tiden. Tillsätt saltet och arbeta 5 minuter till. Låt den vila i bunken ca 30 min.
Dela degen i 14 bitar, rulla och doppa i en skål med pumpakärnor.
Lägg på två plåtar med bakplåtspapper och jäs i två timmar under bakduk.
Om du inte vill grädda nu så kan de vila i kylen till nästa dag. I så fall tar du ut de en halvtimme innan så de får jäsa en stund i rumstemperatur. Grädda frallorna i ca15 minuter. Låt de svalna på galler.

Smaklig spis!

  • Comments(0)//www.smultronsockerochsofia.se/#post88

Tekakor

Bröd & surdegPosted by Sofia 21 Oct, 2013 16:23
Det var ett tag sedan jag var inne på bloggen men tanken är att de ska komma tätare inlägg. Just nu händer så mycket runt omkring mig och jag försöker radera alla måsten och ersätta det med vill istället. Ordet måste sänder iallafall inga trevliga signaler till min hjärna. Så nu VILL jag ge dig ett mumsigt recept på mina tekakor.

2 1/2 dl havregryn
1/2 liter mjölk
100 g jäst
1 1/2 dl socker
1/2 kg vetemjöl
1/2 kg vetemjöl special
150 g margarin
1/2 tsk salt

Blötlägg havregryn och mjölk i 2-3 timmar.
Smula ner jästen i blandningen tillsammans rumstempererat margarin,salt,socker och till sist mjölet i omgångar.
Arbeta degen ordentligt.
Kavla ut degen ganska tunn.
ta ut runda kakor efter något bra mått, ett glas eller en kopp.
Lägg på en plåt och nagga kakorna med gaffel.
Låt jäsa i 1 1/2 timme.
grädda på 250 grader i ca 12 minuter.

Det är verkligen smarriga tekakor som äts upp i ett nafs. Jag fick cirka 20 st.


  • Comments(0)//www.smultronsockerochsofia.se/#post69

GI- knäcke

Bröd & surdegPosted by Sofia 17 Sep, 2013 19:58

God kväll gott folk. Just nu är det lite svårt att hålla humöret uppe,tack och lov för bakningen och pysslet det är min smärtlindring. när jag sysslar med det så försvinner jag in i den världen och min onda kropp gör sig mindre påmind. Men när kvällarna kommer gråter jag mig till sömns för det gör ont att lägga sig,hur korkat är det inte. Jag hoppas en dag att jag blir varse om varför det gör ont överallt. Jag har greppat ett litet halmstrå idag och börjat med medicinsk yoga,måtte detta hjälpa mig. Imorgon ska jag börja på qigong och på fredagarna blir det mindfulness( att leva med smärta). Så det händer mycket nu. Jag kan inte fortsätta här och beklaga mig jag är ju i grund och botten en sprudlande tjej som vill att alla ska må bra. Så från mig till dig kommer nu mitt GI-knäcke. Kärlek och glädje!

Blanda:

2 dl majsmjöl
1/2 dl linfrö
1/2 dl sesamfrö
1/4 dl pumpakärnor
3/4 dl solrosfrö

Häll i :

1/2 dl olivolja
2 1/2 dl kokande vatten

Blanda runt och och bred ut det på en plåt med bakplåtspapper. Jag tycker det är lättast att använda en slickepott. så tunt du kan. strö över flingsalt, jag använde mig av chilisalt men det finns även andra smaksättningar. Grädda i ugnen i 1 timma. supergott!


  • Comments(3)//www.smultronsockerochsofia.se/#post64

Frallor till frukost eller festen!

Bröd & surdegPosted by Sofia 05 Sep, 2013 11:05


Hej nu har jag haft en underbar semester med familjen i cypern, men det tog ett par dar innan kroppen kunde njuta av värmen. Det var olidligt varmt och man sökte skugga och bad nästan hela tiden. Med all inclusive så var det olika temabuffe varje kväll. I början av veckan ville man smaka allt men efter ett par dagar, tittade man mest på maten, så veckan gick i lathetens tecken. Med sex ungar under 10 år orkade man bara med lollo och bernie underhållningen på kvällen, så gott folk jag såg inte en enda vuxen underhållning på hela veckan, men jag är lika glad för det. För när allt kommer omkring så har jag hittat nya bästa vänner, lollo och bernie!



Nu ska ni få mitt recept på enkla frallor till buffen eller som frukost bullar. det blir ca 40 st små frallor.

200 g margarin
15 dl vetemjöl
1 msk socker
1 tsk salt
100 g jäst
6 dl mjölk
solrosfrö,pumpafrö eller vallmofrön


Smält margarinet och tillsätt mjölken, låt de hålla en temp på 36-37 g. lös jästen med mjölkblandningen och tillsätt socker och salt. tillsätt mjölet efterhand och arbeta ihop till en deg. låt jäsa i 40 min eller till dubbel storlek.Rulla små frallor och lägg på plåt med bakplåtspapper. låt jäsa ytterligare i 40 min. pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på fröerna. Grädda i 250 grader i ca 10 minuter.


  • Comments(1)//www.smultronsockerochsofia.se/#post60

Havrebullar

Bröd & surdegPosted by Sofia 09 May, 2013 16:04

Bullarna är gjorda från en havregrynsgröt och är ett populärt inslag här hemma. Har nog gjort dessa sedan tidig tonår när man började experimentera i köket. Väldigt mumsiga med en skiva ost eller bara helt enkelt smör.

BULLARNA:

75 g jäst

100 g margarin

1 liter mjölk

15 dl vetemjöl

8 dl havregryn

1/2 dl socker

1 tsk salt

Koka margarin,havregryn och mjölk till en gröt, låt svalna.

Blanda jästen med 1/2 tsk socker och 1/2 dl vatten.

Tillsätt socker, salt och mjöl och arbeta degen i en köksmaskin.

Låt jäsa i 40 minuter.

Ta upp degen och kavla ut den så den är ungefär 1,5 cm tjock.

Stansa ut bullar med en utstickare eller ett glas.

Låt jäsa ytterligare 40 minuter.

Grädda i 225 g i 10-12 minuter.

  • Comments(0)//www.smultronsockerochsofia.se/#post37

sofias grovbröd

Bröd & surdegPosted by Sofia joving 25 Apr, 2013 15:41

Brödet som jag bakat sedan urminnes tider känns det som.Inte så konstigt eftersom det är så himla gott.Nu ska jag dela det med dig.

6 dl vetemjöl

2 dl vetekli

2 dl vetekross

2 dl rågmjöl

3 tsk bikarbonat

1 1/2 dl sirap

7 dl naturell yoghurt

1 ägg

1 tsk salt

Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt sirap,ägg och yoghurt. Rör ihop till en kletig smet.smöra och bröa en form med ströbröd eller sesam,pumpafrön.Klicka ut i två formar.grädda i 200g. först i 20 min.sedan lägger du ett bakplåtspapper över bröden och gräddar ytterligare minst 55 min.

Du kommer älska det!

  • Comments(0)//www.smultronsockerochsofia.se/#post4