Smultron Socker och Sofia

Smultron Socker och Sofia

Kreativiteten i fokus





Kladdkaka deluxe

Mjuka kakorPosted by Sofia 17 May, 2014 08:38
några av er har efterfrågat receptet från min kladdkaka deluxe så här kommer det. Samtidigt funderar jag på kvällens kaka/efterätt och det kan mycket väl bli denna. Kladdkaka är ju bara min favorit .


KLADDKAKA:

2 ägg
3 dl strösocker
2 1/2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1/2 tsk salt
1 1/2 dl mjöl
100 g smält smör

Vispa ägg och strösocker fluffigt. Blanda ihop övriga ingredienser. Rör ner i äggsmeten. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kanter. Grädda i 175 grader i 20 minuter. Låt svalna.

CHOKLADKOLASÅS:

1dl vispgrädde
1dl mjölk
1dl muscovadosocker
1/2 tsk ingefära
125 g choklad
1 tsk smör

OVANPÅ:

vispgrädde
färska bär

Koka upp grädde,mjölk,muscovadosocker och ingefära. Tillsätt finhackad choklad och rör slät. Lägg i smör och rör ihop. Låt svalna en stund. Häll det över kakan.
Vispa vispgrädde och lägg på lite färska bär.



  • Comments(1)//www.smultronsockerochsofia.se/#post97

Lemonbars

Mjuka kakorPosted by Sofia 29 Jan, 2014 15:36


Hej igen, vet att det var många som blev intresserade av mina lemonbars som jag gjorde för någon vecka sedan, saken är den att jag har haft problem att komma in på min egen blogg för att jag glömde mitt eget lösenord. Det har varit en väldigt tung höst för min del och december visste jag knappt vad jag hette, så kan det vara. jag har under hela förra året varit sjukskriven för svår värk och fick bland annat diagnosen fibromyalgi. Då fick jag äntligen en medicin som hjälper den neurogena smärtan, framför allt så får jag sova, det har jag inte gjort de två senaste åren. Nu är det nytt år och jag hoppas att jag kan komma tillbaka i arbetslivet dock inte sjukvården som är för tung för mig. Så jag är mitt uppe i att byta inriktning. Jag har också gått med i viktväktarna för att se om det hjälper något i min smärtproblematik. Medicinen gör att jag går upp i vikt och så som jag bakar så kommer det bli ohållbart i längden. Men jag kommer definitivt inte sluta baka bara lite mindre just nu i början, men du kommer få se vanliga sockriga recept och även förbättrade. Lemonbars receptet jag gjorde var så goda att jag var tvungen att snabbt skänka bort några till grannen och frysa in resten så jag inte skulle gå där och nalla, här har du dem.
Till pajdegen:

225 gram smör (rumstempererad)
1 1/4 dl strösocker
4 3/4 dl vetemjöl
1 nypa salt

Citronfyllning:

6 stora ägg ( rumstempererad)
7 dl strösocker
2 msk zest ( rivet skal) från citron
2 1/2 dl citronsaft ca 5-6 citroner
2 1/2 dl mjöl

Florsocker till pudra kakan när den är färdig

Så här gör du pajdegen:

Vispa smör och socker krämigt. Lägg i mjöl och salt, rör försiktigt så det precis går ihop.
Lägg degen på ett mjölat bakbord form till en boll. Platta nu ut degen i en form på ca 25x30 cm och tryck upp en kant på sidorna runt om som är cirka 2 1/2 cm.
Ställ i kyl minst 30 minuter.
Grädda 15-20 minuter i 175 grader tills den är lätt brun. Låt svalna på galler.

Så här gör du fyllningen:

Vispa ägg,socker,zest,juice och mjöl.
Häll i formen men låt den inte gå över pajkanten.
Grädda i nedre delen i ugnen i 30-40 minuter tills smeten har stannat. Du kan känna försiktig mot slutet av tiden med en sticka om den är färdig, blir den för brun ovanpå så kan du fortsätta grädda om du lägger bakplåtspapper eller folie ovanpå kakan.
Låt svalna innan du skär upp. Du kan om du vill sätta en stund i frysen när den svalnat om det blir svårt att få snygga snitt.



  • Comments(0)//www.smultronsockerochsofia.se/#post82

Galet god lingon och choklad kladdkaka

Mjuka kakorPosted by Sofia 24 Nov, 2013 12:37
Häromdagen slängde jag ihop världens godaste kladdtårta,kladdkaka. Det blir inte sista gången jag gör denna. Här har du receptet.

150g blockchoklad (mörk)
150g smör
3 ägg
3 dl socker
3 dl mjöl
1 dl lingonsylt

garnering:

4 msk grädde
110 g blockchoklad (mörk)
80 g vit choklad

Riv eller bryt ner chokladen i mindre bitar,smält i vattenbad tillsammans med smöret.
Vispa ägg och socker poröst.
Vänd ner lingonsylten i chokladblandningen.
Vänd ner mjöl och chokladblandningen omväxlande i äggblandningen.
Smörj en springform (löstagbar kant).24 cm diameter.
Häll i blandningen i formen och grädda i ugnen på nedersta falsen i 225grader i ca 20-25 minuter. Kakan blir något kladdig i mitten. Låt svalna.
Riv ner blockchokladen till garneringen och smält ihop med ovispad grädde i vattenbad. Bred över kakan och låt stelna.
Smält ner den vita chokladen om du vill dekorera kakan.
Jag har använt mig utav en sprits med en liten rund tyll.
Har du inte det kan man ringla över chokladen med sked.
Dekorera med färska lingon och servera med vispad grädde.




  • Comments(2)//www.smultronsockerochsofia.se/#post78

Vitchoklad och rabarberkaka

Mjuka kakorPosted by Sofia 06 May, 2013 16:58

En underbart god kaka som passar utmärkt till en klick grädde eller vaniljsås, men jag jag äter den helst utan för det är så mycket gott i den.

200 g smör

200 g vitchoklad

100 g valnötter

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

3 ägg

1 1/2 dl strösocker

GARNERING:

100 g vitchoklad

250 g rabarber

1/2 dl pistagenötter

Hacka smör och choklad i bitar, smält i vattenbad.

Hacka valnötterna och blanda med mjöl och bakpulver.

Vispa ägg och socker poröst.

Blanda ihop äggblandningen med smör och choklad, sedan med mjölblandningen.

Klä en liten panna med bakplåtspapper. 22 x 35 cm. Häll i smeten.

Hacka garnering (utom pistagenötter). Häll över kakan.

190 grader på nedersta falsen i 20 minuter.

Smaskig du ska ha det nu!

  • Comments(0)//www.smultronsockerochsofia.se/#post32

Vallmokaka med citronglasyr

Mjuka kakorPosted by Sofia 28 Apr, 2013 15:55

En riktigt smaskig kaka! Det är ju svårt att inte gilla denna kaka,men vem gillar inte kakor.

100g smör

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1msk vaniljsocker

4 ägg

2 1/2 dl socker

2 dl creme fraiche

1 burk blå vallmofrön

1 citron,finrivet skal

1/2 dl citronsaft

Glasyr:

3 dl florsocker

2 msk citronsaft

1/2 burk blå vallmofrön

några droppar gul färg

Smörj och bröa en form på 2 liter. Smält smöret. Blanda mjöl,bakpulver och vaniljsocker. Vispa ägg och socker fluffigt. Sikta ner mjölblandningen lite i taget tillsammans med smöret och creme fraiche. Blanda försiktigt till en jämn smet. Rör ner vallmofrö,citronskal och citronsaft. Häll i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter.

Glasyr:

Blanda florsocker,citronsaft och färg. bred på kakan när den svalnat och strö på vallmofrön.

  • Comments(0)//www.smultronsockerochsofia.se/#post7