Smultron Socker och Sofia

Smultron Socker och Sofia

Kreativiteten i fokus





Lax och spenatpaj

MatigtPosted by Sofia 17 Apr, 2014 20:12

Hej hopp!

Nu inleder vi påskhelgen med en av mina favoritpajer med varmrökt lax och spenat. Perfekt att göra på resterna från laxamiddagen igår. Har gjort denna paj i ganska många år nu men tröttnar aldrig. Så smaklig spis!

Smördegsplatta på rulle från kyldisken
ca 300 g varmrökt lax
3 ägg
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl riven ost
ca 150 g färsk bladspenat
1/2 tsk salt
vitpeppar


Rulla ut smördegen i en rund pajform på ca 27-28 cm diameter. Lite av kanterna ska vara utanför eftersom man sedan viker in dem över pajen. Finfördela laxen. Lägg spenatbladen i ett durkslag och häll kokande vatten över,krama ur och lägg på smördegen.Lägg laxen över.
Blanda ägg och vispgrädde och vispa ihop,lägg i salt, peppar och ost. Häll över laxen och vik in kanterna på pajen. Grädda i 30 minuter på 225 grader.
glad påsk!

  • Comments(0)//www.smultronsockerochsofia.se/#post91

Fikon & ädelost paj

MatigtPosted by Sofia 07 Feb, 2014 15:07



Hej på er! känner att livet är alldeles för kort för att ta det för givet. Tänker extra mycket på två vänner till mig som just nu går igenom stor sorg. känner du någon som har det jobbigt, våga fråga. Visa att du finns där för att stöta och stödja. Ett litet ,hej hur mår du kan betyda allt. Har själv gått igenom ett av mina svåraste år men känner nu att det går åt rätt håll. Ska nu i helgen ta ställning till ett nytt jobb som jag blivit erbjuden. Det kommer bli en spännande resa något alldeles nytt som jag aldrig har jobbat med, men jag lovar jag berättar mer sen. Nu till pajen som är alldeles krämig och god smak av ädelost om man gillar det. Varsågod!



Pajdeg:

100 g smör
1 1/2 dl vetemjöl special
1 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten

Tärna det kalla smöret i tärningar och lägg det i en matberedare tillsammans med mjölet. Kör i några sekunder till det är finfördelat. Tillsätt det kalla vattnet och kör ytterligare några sekunder. Ta upp på bakbord och forma till en deg, men överarbeta inte den. Lägg i plastfolie och lägg i kyl,minst en halvtimme. Sätt ugnen på 225 grader.
Kavla ut degen tunt mellan bakplåtspapper och plastfolien. Lägg i en form på 24 cm, diameter. Nagga botten och grädda ca 10 minuter, eller tills skalet är gyllenbrunt. Sänk ugnen till 175 grader.

Fyllning:

4 dl matgrädde eller vispgrädde
4 ägg
1 krm paprikapulver
140 g kvibille ädelost
2 färska fikon

Tärna osten och lägg alla ingredienser i en matberedare eller mixer. Häll fyllningen i skalet. Dela färska fikon i delar och lägg i smeten. Grädda i ugnen ca 40 minuter eller tills äggsmeten stannat.



  • Comments(1)//www.smultronsockerochsofia.se/#post84

Bästa smörgåstårtan ever

MatigtPosted by Sofia 27 Oct, 2013 09:27

Hej och godmorgon där ute i stugorna. idag är det dag att ställa tillbaka klockorna, men helst till sommartid tycker jag, vad sägs om juni! Det är faktiskt ganska mysigt nu, det är bara trädgården som ser för tråkig ut. Passade, just nu i detta ögonblick börjar min 4-åring sjunga i köket, sommartiden hej hej sommartiden! jag får väl kontra med, hej mitt vinterland nu är jag här....
I dag ska jag ge ut ett av mitt bästa recept eller rättare sagt min mammas smörgåstårta. det är med tonfisk och är superlätt att göra. Den känns inte så maffig som en smörgåstårta kan göra och det gillar jag. Lite fräschare!

recept:
2 burkar tonfisk ( i vatten)
4 1/2 dl majonäs
1 stor gul lök
3-4 dl vispad grädde
3/4 tsk paprikapulver
800-1 kg frysta grönsaker (ärtor,majs,paprika)
Jättefranska (36-40 skivor)
dekoration (valfri)

Låt tonfisken rinna av. Dela upp den med en gaffel. Finhacka löken. Vispa grädden. Blanda nu ihop allting i en skål med resterande ingredienser. Detta går att förbereda innan ihopsättning om man vill, låt det bara stå i kylen tills det är dags.
När det är dags att sätta ihop tårtan, skär du av kanterna på brödet. I min tårta här har jag 9 bitar på varje brödlager med fyra lager. Själva fyllningen blir då tre lager. vill man göra en plåt kan man utöka receptet lite. När du är färdig så bred på majonäs runt tårtan. Ta två bakplåtspapper och skölj i kallt vatten, krama ur och lägg över tårtan,sedan gladpack. ställ i kyl till nästa dag den behöver safta till sig lite. när du tar fram den så bred på ytterligare ett tunt lager majonäs och dekorera. Frukost -middag- kvällsmat varsågod!




  • Comments(0)//www.smultronsockerochsofia.se/#post70

Lax cheesecake

MatigtPosted by Sofia 25 Jun, 2013 10:40

Hej alla glada! tänkte att jag nångång i sommar ska inta solstolen och läsa en trevlig bok. Men jag kommer aldrig till den. idag hade varit ypperligt om det inte var så förbaskat kallt i vinden. Tycker jag fryser för jämnan nu,nja antigen fryser jag eller så svettas jag, jag kan liksom inte bestämma mig vilken kroppstemperatur jag ska hålla. Klimakteriet? skulle inte tro det, snarare en 40-årskris, men jag har ett helt år på mig innan det är dags. Jaha, för att återgå till laxen, nä nu kom jag på att det var mitt smeknamn i skolan ett tag,jag hatade det namnet. Då undrar du som inte känner mig hur jag kunde få det namnet. Jo det är min kära far som är den skyldiga, min goa pratglada pappa Hubbe jobbade som laxfiskare, nu fiskar han mest på fritiden. Så som du förstår så åts det mycket lax i mitt hem, denna underbara fisk. Denna cheesecake hade vi på mitt bröllop till förätt. Nu ska jag dela det med dig.

BOTTEN:

300g mörkt grovbröd

100 g smör

Smält smöret i en kastrull. Finhacka brödet i en matberedare. Blanda ihop och tryck ut i en form med löstagbar kant. 26 cm i diameter. Tryck upp lite av brödet på kanterna.

FYLLNING:

250 g kallrökt lax

70 g babyspenat

2 dl creme fraiche

300 g philadelphiaost

4 salladslökar

1 1/2 tsk akaciahonung

salt och svartpeppar

Finhacka laxen, dillen och salladslöken.

Förväll spenaten i ett durkslag, genom att hälla kokande vatten över. skölj med kallt vatten. Krama ur vattnet och finhacka spenaten.

Lägg gelatinbladen i kall vatten i 5 minuter. krama ur och smält i skål i micron, ca 20 sekunder. Blanda ner gelantinet i creme fraichen.

Rör ner philadelphiaosten och tillsätt resterande ingredienser.

Fyll nu upp formen och dekorera med stenbitsrom,dill citron eller vad som du haver.

Smaklig spis!

  • Comments(0)//www.smultronsockerochsofia.se/#post52

Pizzabullar till picnic

MatigtPosted by Sofia 08 Jun, 2013 09:01

Ett gott och matigt alternativ till din picnic som kan varieras i all oändlighet,smaksätt med dina favoritingredienser och voila så har du den perfekta bullen, går garanterat hem hos ungarna. Så här brukar jag göra bullarna.

Degen:

1/2 paket jäst

2 msk olja

2 dl vatten

1 ägg

2 krm salt

2 krm socker

6-7 dl vetemjöl

Fyllning:

6 baconskivor

chilisås

pizzakrydda

riven ost

Smula ner jästen i en bunke och tillsätt olja,vatten,ägg,salt,socker och hälften av mjölet.

Arbeta degen ordentligt med trägaffel eller sked. Häll i lite mjöl i taget och arbeta degen.

När degen släpper från bunken så låter du den vila i 10 minuter.

Sätt på ugnen,ta fram en plåt och det du behöver till fyllningen.

Knåda degen smidig och forma till en liten limpa. Kavla ut den till en rektangel,ca 1 cm tjock.

Bred på ett tunt lager chilisås och lägg på baconskivor,ost och pizzakrydda.

Rulla ihop till en rulltårta och skär med vass kniv till ca 8 bullar. Lägg på plåt och låt jäsa i 30 min.

Grädda i ca 20 minuter.

Smaklig spis!

  • Comments(0)//www.smultronsockerochsofia.se/#post47

Räk och pepparrotssnittar

MatigtPosted by Sofia 01 Jun, 2013 10:14

I just love these.... så himla smarriga så det finns en risk för att det blir många som slinker ner. Har ofta gjort dem vi fester och de får alltid högt betyg. Men visst känns det härligt att sitta på altanen nu och bara njuta av ett glas rose' med sin andra hälft. Mellan allt slit finns det lilla andrummet att bara vara, så sjukt viktigt alltså. Den här sommaren ska jag ta hand om mig själv och lyssna på mitt hjärta. Skratta mycket det ger mig styrka och energi. Önskar dig den härligaste sommar!

Snittar:

200g skalade räkor

200g philadelphiaost

2 msk majonäs

1,5 tsk rivet citronskal

3 msk finhackad rödlök

1 tsk riven pepparrot

2 msk hackad dill

salt

nymalen vitpeppar

4 ark mjuka tunnbröd

Bara till att blanda ihop alla ingredienser, glöm inte att hacka räkorna. Bred på tunnbröden och rulla ihop från kortsidan. Skär upp i snittar. Glöm inte något kyld dricka till.

  • Comments(1)//www.smultronsockerochsofia.se/#post45

KRABILUROR

MatigtPosted by Sofia joving 11 Apr, 2013 20:02

KRABILUROR är ett recept som kommer från min mamma som mina barn verkligen älskar.Det finns inte en enda skolutflyckt utan dessa.Är lika goda varma som kalla så jag brukar göra dubbelsats så det finns lite till dagen efter. jag har tre små hästar som äter här hemma.

RECEPT:

2 ägg

2 msk flytande smör

3 dl mjöl

1 tsk bakpulver

1 1/2 dl socker

5 msk gräddfil

Bland alla ingredienser i en skål.Sen är det bara till att klicka ut i stekpannan på lagom värme.prova dig fram.tänk på att det sväller.Smaklig spis!

  • Comments(0)//www.smultronsockerochsofia.se/#post2