Smultron Socker och Sofia

Smultron Socker och Sofia

Kreativiteten i fokus





Lussebullar

BullarPosted by Sofia 18 Dec, 2013 20:40
hej! har fått lite förfrågningar om jäsning och hur man får saftiga bullar. Så jag tänkte dela med mig av mitt bästa lussebullerecept. Fick det en gång för många år sedan av en god vän men har gjort lite ändringar. Jag använder kesella i bullarna de blir saftigare då och torkar inte lika lätt. Jag använder inte för mycket saffran, har fått för mig att det kan göra det torrt,dessutom gillar inte barnen för mycket. Jag tar alltid fram alla ingredienser en stund innan så de håller samma temperatur. Den varma vätskan ska inte överstiga 37 grader. Jag knådar alltid min deg i en assistent tills den släpper från kanterna, sedan tar jag upp den och knådar lite för hand,sedan jäser den under plastfolie,till dubbel storlek. man kan testa lite om den är färdigjäst genom att försiktigt trycka, om fördjupningen går tillbaka så är den färdig. men framför allt så ska de vara roligt,är man stressad eller irriterad så funkar det inte,själva bakningen behöver lite kärlek. ger jag degen kärlek så får jag kärlek tillbaka.

1 paket saffran
2 paket jäst
300 g smör
1 liter mjölk
1 tsk salt
3 dl socker
3 liter mjöl
2 burkar kesella

om du vill ha fyllning i halva degen:

200g mandelmassa
150g smör
1dl strösocker

Smält smöret i en kasrull. Tillsätt mjölk,kesella,saffran.
Kolla temperaturen innan du lägger ner jästen. Rör samman och häll över assistent. tillsätt socker och salt. Till sist mjölet i omgångar. Låt den jäsa i ca 40min. Rulla ut lussebullar ca 60 st. Eller om du vill fylla hälften av degen/bullarna med fyllning, riv då mandelmassan och blanda med rumsvarmt smör och socker. Kavla ut degen rektangulärt och bred på fyllning, rulla ihop och skär bullar.
Låt jäsa ca 40 minuter till. Pensla med ägg. (russin, pärlsocker)
225 grader i 8-10 minuter.


  • Comments(0)//www.smultronsockerochsofia.se/#post80

mandelbullar

BullarPosted by Sofia 11 Sep, 2013 13:06
Idag har jag bakat mandelbullar mjölkprotein fritt eftersom barnen
står på det just nu för att se om de är allergiska. men du får det
vanliga receptet. Men det funkade jättebra att byta ut till protien
fritt.
Det här behöver du till 24 bullar:

50 g jäst
5 dl mjölk
4 äggulor
ca 16 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1/2 dl socker
150 g margarin/smör
1 tsk bakpulver

Fyllning:
350 g mandelmassa
2 äggvitor

flagad mandel

Smält smöret på låg värme. Tillsätt mjölken värm till 37 grader.
Smula ner jästen i en degbunke vispa ut med mjölkblandningen.
Lägg i socker ,salt, äggulor. Blanda hälften av mjölet med bakpulver
och lägg i. kör i maskin och tillsätt resten av mjölet efterhand.
Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa i 45 minuter, övertäckt.


Dela degen i två delar och kavla ut till den är ca 60x30 cm.
Sporra ut i 12 bitar. Riv mandelmassan och blanda med äggvitan
blanda ihop. bred på degen.
Rulla ihop från kortsidan och fäst gärna skarven med lite vispat
ägg och lägg skarven nedåt annars tenderar den att rulla iväg.
Låt jäsa ytterligare 30 min, pensla med uppvispat ägg och strö
på flagad mandel. Grädda i mitten av ugnen i 250 grader i 8 min.
Låt svalna på galler under bakduk.
Bara att vänta då.......

  • Comments(1)//www.smultronsockerochsofia.se/#post62

nöt- och kanelbullar

BullarPosted by Sofia 30 Apr, 2013 11:03

För dig som älskar nötter av alla dess slag. Barnen var lite skeptiska men så fort de är något tuggmotstånd så frågar de vad det är. Men det betyder bara att du får fler själv eller hur? Jag träffade en kvinna för länge sen som var så trött på att allt gott hon bakat och lagt i frysen åt barnen upp. Så hon började skriva på det infrysta paketen spenatbullar,rödbetspaj etc. allt hon visste att barnen inte gilla. Jag skrattar en idag åt det. Kanske hamnar jag där också snart men då får jag nog ta till något värre, eftersom jag har en vuxen person här hemma som brukar gilla det jag gör. Om jag skriver bajsbullar på så skulle definitivt inte jag vara sugen längre. Skulle du? nåväl låt dig nu inte avskräckas från detta receptet som jag hittat i boken sweet dreams.

50 g jäst

5 dl mjölk

1 1/2 dl mörkt muscovadosocker

1/2 tsk salt

2 tsk kardemumma

150 g rumsvarmt smör

15 dl vetemjöl

Fyllning

150 g rumsvarmt smör

2 tsk vaniljpulver

1 dl ljust muscovadosocker

1/2 dl kanel

3 tsk stött kardemumma

200 g nötter,tex hasselnötter,valnötter,mandel,pistaschnötter.

dekorering

1 ägg

pärlsocker

4 msk hackade nötter

Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av den kalla mjölken. Tillsätt resten av mjölken,muscovadosocker,salt och kardemumma. Klicka i smöret samt tillsätt mjöl och arbeta degen minst 15 min i maskin. Låt jäsa i 40 min. Rör ihop alla ingredienser till fyllningen utom nötterna. Dela degen i två delar. Kavla ut till rektangel och lägg i fyllningen. Rulla ihop och dela varje rulle i 15 bitar. Låt jäsa i 40 min. Sätt på ugnen på 250 grader. Pensla med ägg och lägg nötter och pärlsocker på. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter.

  • Comments(1)//www.smultronsockerochsofia.se/#post22