Smultron Socker och Sofia

Smultron Socker och Sofia

Kreativiteten i fokus





Christmas cookies

SmåkakorPosted by Sofia 05 Dec, 2013 08:25
hallåå, där ute i stugorna! känner mig väldigt trött nu i december jag skulle kunna sova dygnet runt. Jag får tvinga mig själv att komma igång,kanske lite snö kan pigga upp de sägs ju att fredag ska bjuda Halland på lite snö. Men först ska stormen Sven komma in,undrar just vem som bestämmer namnet på stormen.Ja hursomhaver så var det dags för ett nytt recept och denna gång bjuder jag på en trevliga julkakor.

20 torkade aprikoser
100 g valnötter
200g mörk choklad
200 g smör
2 dl strösocker
1 dl farinsocker
2 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 krm salt
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel

Sätt ugnen på 200 grader. hacka valnötter grovt och strimla aprikoserna.
Smält strösocker och smör i en kastrull.
Vispa farinsocker och ägg.
Blanda ihop alla torra ingredienser.
Rör försiktigt ihop smörblandning, äggblandning med valnötter och aprikoser.
Låt smeten svalna och hacka under tiden chokladen grovt.
Rör ner chokladen i smeten. Klicka ut smeten på plåt 6 st på varje, de kommer att flyta ut och bli stora kakor. Det blir ca 30 st.
Grädda mitt i ugnen ca 10-12 minuter. Låt svalna på plåt.
Det går bra att frysa kakorna.

  • Comments(0)//www.smultronsockerochsofia.se/#post79

Smarriga jordnötssmörkakor

SmåkakorPosted by Sofia 02 Nov, 2013 09:57
Dessa kakorna blev en succe' hemma ung som medelålders. Det är inte sista gången vi gör dessa kakorna. Så här kommer receptet:

80 g kakao
340 g vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 krm salt
240 g jordnötssmör (grovkornigt)
180 g muscovadosocker
2 ägg
1 1/2 tsk vaniljpulver
240 g strösocker
230 g smör ( rumstempererat)

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, jordnötssmör,strösocker och muscovadosocker lätt och luftigt. Tillsätt äggen och fortsätt vispa.
Sikta ihop mjöl,kakao,salt och bikarbonat.
Tillsätt detta till den andra smeten och vispa på låg hastighet ihop till en deg.
Blanda lite strösocker och muscovadosocker i en skål till att rulla kakorna i.
Rulla bollar till 4-5 cm i diameter, rulla i socker och lägg på plåt.
Lägg 9 bollar på en plåt. du får ut ungefär 30 st.
Grädda i ugnen i tills ytan är knaprig och har spruckigt, ca 15 minuter.

  • Comments(0)//www.smultronsockerochsofia.se/#post74

Små söta maränger

SmåkakorPosted by Sofia 07 May, 2013 14:02

Hej hopp! nu blev det till att baka små maränger som kommer ingå i ett större bakverk längre fram i veckan. Går här och funderar på en liten ide, det kommer bli så fint. (förhoppningsvis). Det är ju helt underbart väder idag känner att sommaren närmar sig, finns det något bättre.

SMÅ SÖTA MARÄNGER

3 äggvitor

2 dl socker

3 droppar citron

lite färg

Vispa äggvita,citrondroppar och halva sockermängden till ett hårt skum.

Vispa i resten av sockret och blanda i lite kulör om så önskas.

Lägg i spritspåse och spritsa små maränger på plåt med bakplåtspapper.

Grädda i ca 60 minuter på 100 grader, mitt i ugnen.

  • Comments(0)//www.smultronsockerochsofia.se/#post33

Bara lite nyttigare chokladbollar

SmåkakorPosted by Sofia 03 May, 2013 13:49

Härligt med fredag igen, den officiella fredagsmys dagen. Hade också den när jag var liten men hade inte det namnet då utan det var Falcon crest och chipskvälls dagen. Det var tider det. Chokladbollar har funnits i hela mitt liv.det var faktiskt det jag gjorde jämt när jag var liten, snabbt skulle det gå också så oftast var smörklumparna kvar, sen stoppade jag hela smeten i en vit plastmugg och åt med sked. Helena min kära vän skulle smaka och fick bara smörklump i munnen, efter det ville hon aldrig smaka mer,konstigt! Men jag lovar i dessa har jag inga smörklumpar längre. Ta vara på dig och din dag!

BARA LITE NYTTIGARE CHOKLADBOLLAR

3 dl fullkorns havregryn

1/2 tsk äkta vaniljpulver

1/2 dl råsocker

100 g smör (klumpfri)

2 msk kallt kaffe

Bara till att blanda ihop och rulla i kokos. klart!

  • Comments(0)//www.smultronsockerochsofia.se/#post28

Mina fluffiga kokosbollar

SmåkakorPosted by Sofia 01 May, 2013 09:39

Dessa skummisar är discominnen för mig. Mellan Modern taking, Sabrina,Wham,Twister sister och Kiss för att nämna några. Först dansade man lite och sprang sedan och köpte skummisar som vi kallade dem. Gick du på disco när du var liten och vad har du för minnen?

FLUFFIGA KOKOSBOLLAR

6 blad gelatin

3 dl vatten + lite vatten att smälta i

4 1/2 dl socker

3/4 dl florsocker

1 äggvita

TILL FORMEN

2 dl riven kokos(eller annan dekoration)

2 tsk kakaopulver(eller annan dekoration)

Blanda kokosflingor och kakaopulver till formen 20x30 cm.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter.

Koka upp hälften av vattnet (1 1/2 dl). Låt gelatinbladen rinna av.

Lägg dem i större bunke och häll över det heta vattnet och rör om tills de är upplösta. Blanda ner resten av vattnet.

Tillsätt de övriga ingredienserna och vispa blandningen till ett fast skum,blank och tjock ska den vara. Det tar 20 -30 minuterna.

Klicka ut smeten i formen och jämna till ytan. ställ i kylen 1 timme.

Skär med kniv runt kanten och stjälp upp och ner på smörpapper och vänd tillbaka på en skärbräda. Garnera och skär i bitar.

Förvara i kyl.

kram och smaska på

  • Comments(0)//www.smultronsockerochsofia.se/#post26

Kardemummamacarons med mjölkchokladtryffel

SmåkakorPosted by Sofia 30 Apr, 2013 11:34


Här kommer receptet från boken Macarons,cupcakes,cakepops och dessa är verkligen ljuvliga små bakverk. Smälter i munnen.

Bottnar

170 g florsocker

110 g siktat mandelmjöl

90 g äggvita (ca 3 st)

2 msk strösocker

1 tsk stött kardemumma

Tryffel

150 g mjölkchoklad

3/4 dl vispgrädde

1 tsk honung

1/2 tsk malen kanel

1 msk rumsvarmt smör

Dekor

50 g mörk choklad

blanda florsocker med mandelmjölet och sikta.

Vispa äggvitan fluffig,tillsätt strösocker och fortsätt vispa tills det blir ett fast skum.

Vänd ner mandel,florsockerblandningen i äggvitan tillsammans med kardemumman.

Bland tills du har en jämn smet.

Spritsa ut rundlar som en femkrona på plåt med bakplåtspapper.

Låt nu kakorna vila i minst 45 minuter.

Sätt på ugnen på 125 grader.

Grädda på nedersta falsen i ca 20 minuter.

Tills de släpper från bakplåtspappret när du lyfter dem.

Chokladtryffel

Hacka chokladen fint.

Koka upp grädden med honung och kanel. Dra kastrullen från plattan och tillsätt chokladen.

Rör tills den smält och tillsätt smöret.

Låt svalna och tjockna i rumstemperatur i ca 3 timmar, eller ställ in den i kylen en liten stund.

Spritsa ut på botten och sätt ihop. Det blir ca 25 färdiga macarons.

Smält choklad och ringla över.

Förvara i kyl upp till en vecka.

  • Comments(0)//www.smultronsockerochsofia.se/#post23

Sofias hallongrottor

SmåkakorPosted by Sofia joving 25 Apr, 2013 15:00

250 g margarin/smör

1 1/2 dl socker

1 dl marsanpulver

4 1/2 dl mjöl

1 1/2 tsk bakpulver

Blanda alla ingredienser i en matberedare. Rulla till runda bollar. Lägg i små formar. Gör en liten gropp i mitten och klicka i hallonsylt. Grädda i 200g i 12-15 min. Tills de är lätt gyllenbruna.

Superenkla och supersmarriga!

  • Comments(0)//www.smultronsockerochsofia.se/#post3