Smultron Socker och Sofia

Smultron Socker och Sofia

Kreativiteten i fokus





rawfoodbollar

GodisPosted by Sofia 22 Feb, 2014 11:09
Då var det lördag och jag har just avklarat min första vecka på mitt nya jobb som en pedagogisk extra resurs på en gymnasieskola. mycket nytt att lära sig men tar en dag i taget. här är ett recept som jag hittade på mitt nya jobb dock någon liten ändring. För dig som viktväktar så är en boll 3 propoints värde.

30 st:

2 dl pumpakärnor
2 dl solroskärnor
2 dl kokos
1 dl kakao
1 dl smält kokosfett
2 msk acaciahonung
1 dl gula russin
1 dl torkade tranbär
1 dl vatten
1 dl fiberhavregryn

Kör allt i en matberedare och rulla till bollar,rulla i kakao eller kokos. Klart!

  • Comments(0)//www.smultronsockerochsofia.se/#post86

Baileystryffel & wienernougat

GodisPosted by Sofia 22 Dec, 2013 15:21
Oj vad det julpysslas och bakas i hemmet just nu, barnen är förväntansfulla och vi myser framför alla filmer som sänds på tv nu, mycket godis blir det. jag älskar göra julgodis och i år har det bland annat blivit en gammal klassisk weinernougat men jag har även gjort en baileystryffel som blev väldigt smarrig. Så det får bli min julklapp till er!
Baileystryffel:

150g mörk choklad
150g ljus choklad
3/4 dl vispgrädde
150 g nougat
3 msk baileys
kakao till dekoration

Så här gör du:

Finhacka chokladen och nougaten. Värm försiktigt upp grädden och låt choklad och nougat smälta ihop med grädden tillsätt sedan baileys. Häll upp i form och förvara i kyl till nästa dag eller tills den har stelnat. Dela tryffeln i bitar och rulla i kakao.


Weinernougat:

250g nougat
200g mörkchoklad
100g flagad mandel

så här gör du:

Rosta mandeln gyllenbrun i en stekpanna, låt svalna.
Smält ner nougaten försiktigt i vattenbad.
Hacka chokladen och smält tillsammans med nougaten.
Vänd ner mandeln och häll upp i en avlång sockerkaksform som du klätt i bakplåtspapper.
Låt svalna och skär i bitar.

  • Comments(0)//www.smultronsockerochsofia.se/#post81

Hasselnötsfudge

GodisPosted by Sofia 10 Aug, 2013 09:06
God morgon lördag! ser ut som det blir en fin dag i dag. För ett tag sedan gjorde jag ett recept på hasselnötsfudge som jag tänkte dela med mig av. Jag är barnsligt förtjust i allt vad fudge heter, så det kommer nog bli flera fudge recept framöver. Ha nu en go dag!

3 dl grädde
2 dl socker
2 tsk honung
1 dl sirap
50 g smör
150 g hasselnötscreme på burk

Koka upp socker, sirap,grädde och honung tills du kan göra ett kulprov.( häll lite smet i ett glas kallt vatten och se om du kan forma det till en kula med fingrarna. Det ska precis gå ihop.) Tillsätt smöret och koka ytterligare någon minut. Dra av kastrullen och tillsätt hasselnötscremen. Lägg i en avlång sockerkaksform men lägg i ett bakplåtspapper först. Låt det stå i kyl tills du kan göra mindre bitar av den. Förvara i kyl upp till en vecka.


  • Comments(0)//www.smultronsockerochsofia.se/#post58