Smultron Socker och Sofia

Smultron Socker och Sofia

Kreativiteten i fokus

När chalkpaint är som bäst

Chalk paintPosted by Sofia 10 May, 2014 09:33
God morgon lördag och hej på dig!
Nu är helgen här igen och massa aktiviteter inplanerat, som det brukar vara!
Jag har den senaste tiden målat ganska mycket med chalkpaint,vilket är så kul. Jag har en förkärlek till vitrinskåp men nu börjar det bli lite för många i mitt hus,det svåraste beslutet är att välja vilket av vitrinskåpen jag kan tänkas skiljas från,inte lätt men något av dem tre jag har kommer jag nog sälja. Detta däremot kommer jag nog ha kvar i mitt hem och njuta av ett tag till. Här kommer en liten beskrivning på hur jag gått till väga.

Det gamla vitrinskåpet i furu som från början hade spröjs.tog jag bort.Limrester som blev kvar på rutan,skrapade jag bort med en liten fönsterskrapa som jag hittade på Biltema. Den funkar även att skrapa bort färg och vax som hamnar på rutan i ett senare skede. Att tejpa runt fönster är så tråkigt,jag vill komma igång genast med att måla. Till en början så använder jag ett kvistlack till alla kvistar,jag vill inte att de blöder igenom färgen. jag målar en första omgång,väntar en timme och målar ytterligare en gång för att försegla.
Till en början använde jag cream(annie sloans chalkpaint) grundade skåpet. du behöver inte täcka överallt,tanken är att färgen ska komma igen på vissa ställen i nästa lager. Jag ville ha skåpet i vintage mint, så det var bara att sätta igång och blanda. Jag blandade lika delar provance och cream,till nästa lager. det gick åt cirka 3dl av varje kulör till detta vitrinskåpet.Under förvandlingens gång kände jag att jag ville ha lite mer patina på skåpet så det får en vintagelook,så med torr pensel penslade jag på lite lätt här och där med french linen.

och just när man håller på så där så tänker man att jag behöver nog lite mer cream också.så samma där,torr pensel här och där.

Insidan av skåpet målas två lager med old white.vaxas med klart vax en gång,som ni ser på undre delen av skåpet.Färg som har runnit slipar jag bort. Sen kände jag att det blev för vitt och fortsätter att vaxa med mörkt vax,fast nu har jag blandat ut den med klart vax så det blir lite lätt gammal känsla. pensla på och torka bort med trasa. Skillnaden ser ni på övre delen av skåpets insida.


Vitrinskåpets yttre del vaxas med klart vax en gång och sedan med mörkt vaxen gång.( inte utblandad)


Ja då var jag där igen,nu kändes det som jag hade täckt lite mycket av det mörka vaxet, jag ville ha fram lite mer av den där klara vintage mintfärgen på vissa ställen så det var bara att skrapa återigen här och där. Just så är det i den kreativa processen,skapandet får växa sig fram.Time för lulllull. Pynta och fixa. Tavelramarna är målade i duckegg blue och louis blue.


Så här blev det slutgiltiga resultatet. voila! Känner mig glad och lycklig.

  • Comments(1)//www.smultronsockerochsofia.se/#post94

Älskar chalkpaint

Chalk paintPosted by Sofia 23 Apr, 2014 21:14
Hej ute i stugorna,har ni kommit igång med chalkpaint? Känner att jag har satt igång flera därute med denna otroligt mångsidiga färg. Inte för intet att den kallas morethanpaint. Den kan varieras i det oändliga och kan förvandla den mest sunkiga möbel till en förtjusande primadonna. Så mycket lust och kärlek denna färg för med sig. Pratar jag lite oförståligt, precis så man brukar göra i en nyförälskelse. Hursomhelst så fick jag tag i två likadana vitrinskåp som jag ville börja förvandla,det här är den första av dem. Ska lite kortfattat förklara hur jag gjort.Till en början så målade jag spröjsen men bestämde mig ganska snabbt att ta bort dem. Det var limmade direkt på glaset men med en vinklad tårtspade eller spakelverktyg gick det förvånansvärt lätt att ta bort. På insidan har jag målat med french linen och utsidan i graphite. Jag är ingen tejp människa och tycker att det är otroligt tråkigt, så istället målade jag direkt på även på glaset. Jag tänkte att en färgskrapa måste funka och hittade en billig på biltema med rakblad för en tjuga. Funkade skitbra rent ut sagt och även att ta bort vaxrester på glaset.


Jag har valt att inte vaxa vitrinskåpet alls utan ville ha den där lite matta ytan. Knopparna köpte jag för ett tag sedan i en lokal inredningsbutik som heter caesarshem. www.caesarshem.se fullt med härliga inredningsprylar. Andra lagret på skåpets utsida är french linen och då har jag valt att inte måla överallt,så där du ser den mörka färgen är det inte målat. Jag har inte slipat på skåpet alls. för att få den effekten målar jag lite slarvigt eller väldigt lätt på handen.
Skåpet har jag nu flyttat ut på altanen. Här kommer jag sitta och njuta hela sommaren och dricka kaffe.

  • Comments(0)//www.smultronsockerochsofia.se/#post93

Schablonmålning med chalkpaint

Chalk paintPosted by Sofia 21 Apr, 2014 12:31
Just nu målas det mycket i mitt hem med chalkpaint. Det är så himla kul och man kan blanda färger,slipa och skapa patina på möblerna. Har länge velat testa schabloner på möbler och har hittat en härlig schablonmall från Martha stewart. Den finns i flera olika paket och den jag beställde var arabiska mönster och kom då som tre stenciler med 11 olika mönster. Beställa kan du göra från www.slojd-detaljer.se

För att vissa hur jag gjorde så tog jag ett gammalt bord som har varit på väg till tippen många gånger. Schablonpenslarna finns också hos slöjddetajer.

Jag börjar med att måla ovansidan av bordet med Louis blue,Annie Sloans chalkpaint. Innan jag börjar brukar jag ställa färgburken upp och ner en i ca 20 minuter så att färgpigmentet på botten av burken blandas. Sedan blandar jag ordentligt med en träpinne. När jag målar så går jag inte tillbaka till den målade ytan för att rätta till för mycket, risken är att färgen blir kornig då. Utan jag försöker måla med en lagom mängd färg på penslen liten bit i taget för att sedan rätta till i efterhand genom att slipa bort för mycket färg. Kom ihåg att röra om i burken då och då.

När färgen har torkat så lägger jag på schablonen och duttar i färg med old white. Lyfter schablonen och lägger den där jag vill fortsätta, jag rengör inte den imellan varje gång.

Så här blev slutresultatet, för fin för att slänga på tippen nu. Här under visar jag ytterliggare ett bord som jag målat.


Bordet är först målat med ett lager Graphite och sedan med ett lager Paris grey. Slipat upp ytan lite för att få lite patina. Lagt schablonen på ovansidan och duttat i färg med Graphite. bilden ovan visar möblen ovaxad.


Ytan har sedan vaxats först med klart vax och sedan med mörkt.Jag lägger på vaxet med pensel,arbetar in och torkar bort överflöd nästan på en gång med en gammal t-skirt eller trasa.

Om man vill experimentera kan man bland upp vaxerna med kulörer. Något jag tänker testa lite längre fram.


Så det slutgiltiga resultatet blev så här, tycker ett det ska bli sorgligt att skiljas bordet kommer att finnas hos www.dahlia.nu i Göteborg och där kan du även köpa chalkpaint. Det går även och beställa från deras webshop. Lycka till nu !

  • Comments(2)//www.smultronsockerochsofia.se/#post92

Från metall till träkänsla

Chalk paintPosted by Sofia 03 Nov, 2013 09:33
God morgon! Köpte häromdagen ett par metallljusstakar som passade bra i svart på halloween, men dagen efter fick de ny beklädnad med chalk paint. Det finns så många olika sätt att arbeta med färgen. Jag vet inte vad som är rätt eller fel jag gör bara som jag vill och det brukar bli bra. Har alltid en inre bild hur slutresultatet ska bli. Jag har en känsla för färg och form, som alla sagt genom åren nu börjar jag tro på det själv också en härlig känsla. Om jag nu ska försöka föklara hur jag har gjort dessa ljusstakar.

Du behöver:
Chalkpaint, coco, country grey, duck egg blue och om din ljusstake inte har en svart botten så kan du använda graphite till det.

En liten pensel till varje färg

Ljust och mörkt softwax

Gamla bitar av t-shirt

Om du nu inte har svarta ljusstakar så skulle jag måla ett lager graphite först om man vill ha fram det svarta under.
Låt det torka ca 20 minuter.
Sedan målade jag med coco, duck egg blue och country grey på olika ställen, lite här och där men var för sig. Alltså inte över varandra, men de kan gärna överlappa lite i kanterna.Lämna vissa ytor av det svarta. Låt torka mellan färgerna en stund.
Dra sedan ett tunt lager med counry grey över hela ljustaken. Låt torka 30 minuter eller tills den känns torr. Ta en vanlig matkniv och skrapa bort lite färg där du vill. Sedan smörjer jag in den med ljust vax med t-shirten.
Dags för mörkt vax,samma som det ljusa smörj och ta bort,gnugga in. så mycket som man vill ha det.
Mina stakar flyttas runt i hemmet och varje gång jag tar i dem blir jag förvånad att de är kalla, jag tror ju att de är av trä. Lycka till!  • Comments(0)//www.smultronsockerochsofia.se/#post75

Skrivbordstol ska fixas

Chalk paintPosted by Sofia 29 Oct, 2013 09:34
Min sons stol behövde en uppfräschning. Det är lätt att hitta nya projekt i mitt hem. Det är så himla kul med chalk paint och helst vill man testa alla färgerna på en gång. Sonens rum går just i dessa sköna kulörer och stolsdynan nya klädsel finns också som en hissgardin i rummet. Jag har i första lagret använt mig av Provance. När lager två ska målas, Antibes green, så täcker jag inte alla delar på stolen utan sparar det som jag vill ska synas. Så pensla på och låt kreativiteten styra. Stolen är avslutningsvis vaxad med klart vax.  • Comments(1)//www.smultronsockerochsofia.se/#post73

Ljuvliga pasteller med chalkpaint

Chalk paintPosted by Sofia 29 Oct, 2013 09:12
Min lilla fyraåring vill också ha sina möbler ommålade givetvis med chalkpaint. Färgerna som jag har använt är Provance,English yellow, sedan har bordet fått en go tuggummirosa färg med lite Emperor's silk och mycket old white. har inte vaxat på bilden men jag tänkte nog lägga en matt lack över ytan så det blir lite tåligare. Hennes lilla kök kommer bli ommålat så småningom, men det är många projekt nu,Puh!
  • Comments(1)//www.smultronsockerochsofia.se/#post72

Wash med chalkpaint

Chalk paintPosted by Sofia 29 Oct, 2013 08:54

Idag ska jag visa hur jag har gjort en wash av en gammal chippendalestol i ek. Jag har använt old white, pensel och en gammal t-shirt. superlätt att få till den här fina ytan. Jag älskar verkligen den här stolen nu och funderar om mina köksmöbler ska bli likadana. Ta och doppa pensel i old white,den ska inte vara utspädd med vatten. Måla ett tunt lager över en mindre yta, vänta några sekunder och gå efter med den torra t-shirten och torka bort överflödet så som du vill ha det. Så fortsätter du tills stolen är färdig. Jag har inte vaxat ytan på stolen för den är precis som jag vill ha en. Själva stolsdynan har jag gjort en tillfällig lösning som kanske också kommer bli permanent, vem vet. Tog ett rektangulärt kuddfodral som jag bara la på stolen och knöt fast med ett passande snöre. blev väldigt nöjd med resultatet.


  • Comments(1)//www.smultronsockerochsofia.se/#post71

Rocka loss rokoko

Chalk paintPosted by Sofia 04 Oct, 2013 13:26
Vad kan jag säga jag är helt fast i det här. Tack och lov för kreativiteten som hjälper mig enormt mycket, när kropp och själ inte mår bra. Det här gott folk är medicin så släpp loss och låt det konstnärliga flöda.I övrigt så önskar jag alla en riktigt go kanelbulledag. Här kommer en liten förklaring hur jag gjort.

Bordet:
Som jag sagt i tidigare inlägg så behövs det inte så mycket förarbete utan att bara måla på. Jag har först penslat på 1-2 ggr av färgen graphite på benen. låtit det torka en 30 min. sedan gick jag på med ny pensel med färgen country grey. Målade ovansidan 2 ggr, sedan väldigt sparsamt på benen med lite färg längst fram på penseln med väldigt lätta drag. Nu var det dax för vaxet, lättast är att lägga upp lite vax från burken på en papptallrik tycker jag. Använd dig av en rund pensel och stryk på ett tunt lager och torka bort men gammal bomullströja eller kökshanduk. Gör en liten bit i taget. Jag har använt mig av klart vax, men till bordsskivan blandade jag ut lite vax med graphitefärgen för att få en lite mer antik look.

Stolen:
Har jag gjort likadant som benen på bordet, men till tyget har jag blandat ut graphite med vatten 50/50. målat tyget låtit det torka 24h, målat ytterligare en gång och väntat 24h till. Vaxat benen och slutligen tyget med klart vax. Nu undrar ni kanske hur funkar det med tyget. Jag tror att mycket hänger på texturen på tyget och att man använder mycket vatten till tyg så att det inte blir stelt. Vaxet gjorde också ytan lite mjukare. Det blir nästan som lite läder/skinn känsla. Som sagt jag provar mig fram.


  • Comments(2)//www.smultronsockerochsofia.se/#post68

Lovely chalk paint

Chalk paintPosted by Sofia 28 Sep, 2013 10:56
Hej på dig! jag har nu hittat den här helt underbara färgen som kallas chalk paint. Färgen kan i stort sett användas på vad som helst. Det fäster på metall, plast, betong, möbler, väggar, golv och till och med tyg. Det behövs i princip inget förarbete och har en väldigt kort torktid. Det går snabbt om man vill. Jag skulle nog ändå råda att rugga upp ytan lite om möbeln är helblank. När man målat så blir ytan lite som krita men det är då vaxet ska på som en skyddande yta. En del vaxar inte alls. Jag har använt mig av clear wax men det finns en darkwax som ger ytterligare en antik look. Färgen är lätt att skapa effekter med i så kallat lager på lager. två kulörer eller flera. Det är lätt att få en patina med denna färgen. Färgen är väldigt dryg men den kan spädas med vatten. Det finns så många olika sett att arbeta med den. Jag rekommenderar verkligen att kolla på you tube. Jag är ingen expert på detta området men jag lär mig själv. Jag är åt andra sidan inte heller rädd om det går åt skogen. Men när du prövar dig fram så börja inte på något som du är väldigt rädd om, lär känna färgen först. Häng gärna med på mina framtida projekt för det kommer målas mera och läggas in här. Jag har gått och blivit kär i chalk paint.


Det lilla skåpet här är bara målat en gång. Där det bruna syns har jag inte målat. Det är alltså inte slippat. Vaxat en gång för bättre hållbarhet.

Ska här beskriva hur jag har gjort med skåpet. Jag börjar först att damma och torka av skåpet med en fuktig trasa. Färgen jag har valt att måla med heter florence. Först tänkte jag blanda ut den med old white, men jag kanske testar det i nästa projekt. Innan du kör igång så ställ färgpytsen upp och ner en halvtimme. vänd upp och rör ordenligt så du får upp det som finns i botten. Som sagt så är färgen är väldigt dryg. Jag målade kors och tvärs i två omgångar så jag täckte den helt. Nu upptäckte jag att färgen hade runnit på några ställen, så gå tillbaka och kom ihåg att färgen torkar väldigt snabbt. Färgen luktar ingenting men det gör vaxet som jag kommer till nu. Ta ut en klick vax på en papptallrik eller liknande. här har jag använt mig av en rund borste/pensel cirkla på tunt med vax på en liten yta och torka av med en gammal kökshanduk. ( jag klippte isär min handduk). Sedan fortsätter du så tills möbeln är helt vaxat. (wax on wax off). Jag väntade till nästa dag för att slipa. Jag använde mig av sandpapper och slippade lite hej vilt, på ställen där det hade runnit slippade jag bort. Jag var ju ute efter en lite tuff och rå känsla. Nu torkade jag med en lätt fuktig trasa hela skåpet. Nu återstår det bara en vaxning till.


Så här blev resultatet på mitt cdskåp som har funnits med i ganska många år. Det ska bara på ett lager clear wax till. vaxet gör att färgen blir lite mörkare. Om man sedan vill kan man polera upp en glansigare yta men låt då möbeln få vila någon dag så att vaxet torkat in lite.


Här är färgkartan över Annie sloans chalk paint färger, som man kan köpa över nätet eller hos vissa återförsäljare som du hittar om du söker på nätet. kom ihåg att man kan blanda färger och ändra kulören. Man kan även blanda vaxet med kulörer för att skapa eller eftersträva en viss effekt.

  • Comments(0)//www.smultronsockerochsofia.se/#post67