Smultron Socker och Sofia

Smultron Socker och Sofia

Kreativiteten i fokus





Ljuvlig lemoncurdtårta med jordgubbar och vinbär

TårtorPosted by Sofia 04 Jul, 2014 20:31
Semestern är här och en annan fyller jämt nämligen 40. Så förra veckan blev det en liten enkel tillställning med en ljuvligt god lemoncurdtårta med jordgubbar och röda vinbär. Som utlovat så kommer receptet här, bättre sent än aldrig. Planerar en hejdundrande partaj imorgon, det blir en 80 tals fest med axelvaddar och neonfärger och inte att förglömma den underbara hockeyfrillan. Det blir massa roliga överraskningar! Känner mig som ett litet barn på julafton. Okidoki nu kommer receptet.




Tårtbotten:
3 ägg
2 1/2 dl råsocker
1 tsk vaniljsocker
1dl mjölk
50 g smör
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj två formar på ca 20cm i diameter.
mjöla insidan.
Lägg smöret i en kastrull och smält det på svag värme, låt svalna.
Blanda ihop de torra ingredienserna i en skål.
Vispa ägg och socker pösigt i en annan skål.
Koka upp mjölken hastigt och dra ifrån plattan och häll i äggblandningen under vispning.
Vispa sedan i smöret.
Rör ner de torra ingredienserna i blandningen.
häll upp i formarna och grädda i ca 30 minuter, alla ugnar är olika så kolla gärna kakan under tiden, när den börjar lossna från kanten är den färdig,men kolla med sticka om du är osäker,då ska den inte bli blöt. Låt svalna i formen på galler.



Lemoncurd
2 citroner
2 ägg
1 äggula
2 dl strösocker
100 g smör

Tvätta citronerna och riv skalet(zest). Pressa ur saften.
hacka smöret i små tärningar.
Vispa ägg och socker pösigt.
häll i saft och zest från citronerna i äggblandningen.
nu är det dags att sätta skålen i vattenbad, i en stor kastrull med lite vatten. Jag sänker ner min kitchenaid skål men det går bra med en mindre kastrull också.
Vispa nu för hand tills den börja tjockna, detta tar ca 10 minuter.
Lägg till sist i smöret och rör blandningen slät.
Vill du ha mer färg på curden så kan du även tillsätta karamellfärg eller dylikt.
låt svalna och häll upp i skål eller burk.
på bilden har jag gjort dubbel sats för att frysa in.




Fyllning
1paket jordgubbar
ca 2dl lemoncurd
6 dl vispgrädde
röda vinbär

Dela bottnarna så du har 4 st allt som allt.
vispa upp grädden och vänd ner lemoncurden.
Dela jordgubbarna.
Varva nu jordgubbar och lemoncurdgrädden på lagerna, avsluta toppen med att lägga på lite röda vinbär till. Om man inte vill göra lemoncurd utan vill ha en snabbare lösning så finns det färdig lemoncurd att blanda i men att lyckas göra en egen är så mycket godare. Smaklig spis och glöm inte att njuta av semestern.



  • Comments(1)//www.smultronsockerochsofia.se/#post100