Smultron Socker och Sofia

Smultron Socker och Sofia

Kreativiteten i fokus

Lax cheesecake

MatigtPosted by Sofia 25 Jun, 2013 10:40

Hej alla glada! tänkte att jag nångång i sommar ska inta solstolen och läsa en trevlig bok. Men jag kommer aldrig till den. idag hade varit ypperligt om det inte var så förbaskat kallt i vinden. Tycker jag fryser för jämnan nu,nja antigen fryser jag eller så svettas jag, jag kan liksom inte bestämma mig vilken kroppstemperatur jag ska hålla. Klimakteriet? skulle inte tro det, snarare en 40-årskris, men jag har ett helt år på mig innan det är dags. Jaha, för att återgå till laxen, nä nu kom jag på att det var mitt smeknamn i skolan ett tag,jag hatade det namnet. Då undrar du som inte känner mig hur jag kunde få det namnet. Jo det är min kära far som är den skyldiga, min goa pratglada pappa Hubbe jobbade som laxfiskare, nu fiskar han mest på fritiden. Så som du förstår så åts det mycket lax i mitt hem, denna underbara fisk. Denna cheesecake hade vi på mitt bröllop till förätt. Nu ska jag dela det med dig.

BOTTEN:

300g mörkt grovbröd

100 g smör

Smält smöret i en kastrull. Finhacka brödet i en matberedare. Blanda ihop och tryck ut i en form med löstagbar kant. 26 cm i diameter. Tryck upp lite av brödet på kanterna.

FYLLNING:

250 g kallrökt lax

70 g babyspenat

2 dl creme fraiche

300 g philadelphiaost

4 salladslökar

1 1/2 tsk akaciahonung

salt och svartpeppar

Finhacka laxen, dillen och salladslöken.

Förväll spenaten i ett durkslag, genom att hälla kokande vatten över. skölj med kallt vatten. Krama ur vattnet och finhacka spenaten.

Lägg gelatinbladen i kall vatten i 5 minuter. krama ur och smält i skål i micron, ca 20 sekunder. Blanda ner gelantinet i creme fraichen.

Rör ner philadelphiaosten och tillsätt resterande ingredienser.

Fyll nu upp formen och dekorera med stenbitsrom,dill citron eller vad som du haver.

Smaklig spis!

  • Comments(0)//www.smultronsockerochsofia.se/#post52