Smultron Socker och Sofia

Smultron Socker och Sofia

Kreativiteten i fokus

Lovely chalk paint

Chalk paintPosted by Sofia 28 Sep, 2013 10:56
Hej på dig! jag har nu hittat den här helt underbara färgen som kallas chalk paint. Färgen kan i stort sett användas på vad som helst. Det fäster på metall, plast, betong, möbler, väggar, golv och till och med tyg. Det behövs i princip inget förarbete och har en väldigt kort torktid. Det går snabbt om man vill. Jag skulle nog ändå råda att rugga upp ytan lite om möbeln är helblank. När man målat så blir ytan lite som krita men det är då vaxet ska på som en skyddande yta. En del vaxar inte alls. Jag har använt mig av clear wax men det finns en darkwax som ger ytterligare en antik look. Färgen är lätt att skapa effekter med i så kallat lager på lager. två kulörer eller flera. Det är lätt att få en patina med denna färgen. Färgen är väldigt dryg men den kan spädas med vatten. Det finns så många olika sett att arbeta med den. Jag rekommenderar verkligen att kolla på you tube. Jag är ingen expert på detta området men jag lär mig själv. Jag är åt andra sidan inte heller rädd om det går åt skogen. Men när du prövar dig fram så börja inte på något som du är väldigt rädd om, lär känna färgen först. Häng gärna med på mina framtida projekt för det kommer målas mera och läggas in här. Jag har gått och blivit kär i chalk paint.


Det lilla skåpet här är bara målat en gång. Där det bruna syns har jag inte målat. Det är alltså inte slippat. Vaxat en gång för bättre hållbarhet.

Ska här beskriva hur jag har gjort med skåpet. Jag börjar först att damma och torka av skåpet med en fuktig trasa. Färgen jag har valt att måla med heter florence. Först tänkte jag blanda ut den med old white, men jag kanske testar det i nästa projekt. Innan du kör igång så ställ färgpytsen upp och ner en halvtimme. vänd upp och rör ordenligt så du får upp det som finns i botten. Som sagt så är färgen är väldigt dryg. Jag målade kors och tvärs i två omgångar så jag täckte den helt. Nu upptäckte jag att färgen hade runnit på några ställen, så gå tillbaka och kom ihåg att färgen torkar väldigt snabbt. Färgen luktar ingenting men det gör vaxet som jag kommer till nu. Ta ut en klick vax på en papptallrik eller liknande. här har jag använt mig av en rund borste/pensel cirkla på tunt med vax på en liten yta och torka av med en gammal kökshanduk. ( jag klippte isär min handduk). Sedan fortsätter du så tills möbeln är helt vaxat. (wax on wax off). Jag väntade till nästa dag för att slipa. Jag använde mig av sandpapper och slippade lite hej vilt, på ställen där det hade runnit slippade jag bort. Jag var ju ute efter en lite tuff och rå känsla. Nu torkade jag med en lätt fuktig trasa hela skåpet. Nu återstår det bara en vaxning till.


Så här blev resultatet på mitt cdskåp som har funnits med i ganska många år. Det ska bara på ett lager clear wax till. vaxet gör att färgen blir lite mörkare. Om man sedan vill kan man polera upp en glansigare yta men låt då möbeln få vila någon dag så att vaxet torkat in lite.


Här är färgkartan över Annie sloans chalk paint färger, som man kan köpa över nätet eller hos vissa återförsäljare som du hittar om du söker på nätet. kom ihåg att man kan blanda färger och ändra kulören. Man kan även blanda vaxet med kulörer för att skapa eller eftersträva en viss effekt.

  • Comments(0)//www.smultronsockerochsofia.se/#post67