Smultron Socker och Sofia

Smultron Socker och Sofia

Kreativiteten i fokus





Lussebullar

BullarPosted by Sofia 18 Dec, 2013 20:40
hej! har fått lite förfrågningar om jäsning och hur man får saftiga bullar. Så jag tänkte dela med mig av mitt bästa lussebullerecept. Fick det en gång för många år sedan av en god vän men har gjort lite ändringar. Jag använder kesella i bullarna de blir saftigare då och torkar inte lika lätt. Jag använder inte för mycket saffran, har fått för mig att det kan göra det torrt,dessutom gillar inte barnen för mycket. Jag tar alltid fram alla ingredienser en stund innan så de håller samma temperatur. Den varma vätskan ska inte överstiga 37 grader. Jag knådar alltid min deg i en assistent tills den släpper från kanterna, sedan tar jag upp den och knådar lite för hand,sedan jäser den under plastfolie,till dubbel storlek. man kan testa lite om den är färdigjäst genom att försiktigt trycka, om fördjupningen går tillbaka så är den färdig. men framför allt så ska de vara roligt,är man stressad eller irriterad så funkar det inte,själva bakningen behöver lite kärlek. ger jag degen kärlek så får jag kärlek tillbaka.

1 paket saffran
2 paket jäst
300 g smör
1 liter mjölk
1 tsk salt
3 dl socker
3 liter mjöl
2 burkar kesella

om du vill ha fyllning i halva degen:

200g mandelmassa
150g smör
1dl strösocker

Smält smöret i en kasrull. Tillsätt mjölk,kesella,saffran.
Kolla temperaturen innan du lägger ner jästen. Rör samman och häll över assistent. tillsätt socker och salt. Till sist mjölet i omgångar. Låt den jäsa i ca 40min. Rulla ut lussebullar ca 60 st. Eller om du vill fylla hälften av degen/bullarna med fyllning, riv då mandelmassan och blanda med rumsvarmt smör och socker. Kavla ut degen rektangulärt och bred på fyllning, rulla ihop och skär bullar.
Låt jäsa ca 40 minuter till. Pensla med ägg. (russin, pärlsocker)
225 grader i 8-10 minuter.


  • Comments(0)//www.smultronsockerochsofia.se/#post80