Smultron Socker och Sofia

Smultron Socker och Sofia

Kreativiteten i fokus

Lemonbars

Mjuka kakorPosted by Sofia 29 Jan, 2014 15:36


Hej igen, vet att det var många som blev intresserade av mina lemonbars som jag gjorde för någon vecka sedan, saken är den att jag har haft problem att komma in på min egen blogg för att jag glömde mitt eget lösenord. Det har varit en väldigt tung höst för min del och december visste jag knappt vad jag hette, så kan det vara. jag har under hela förra året varit sjukskriven för svår värk och fick bland annat diagnosen fibromyalgi. Då fick jag äntligen en medicin som hjälper den neurogena smärtan, framför allt så får jag sova, det har jag inte gjort de två senaste åren. Nu är det nytt år och jag hoppas att jag kan komma tillbaka i arbetslivet dock inte sjukvården som är för tung för mig. Så jag är mitt uppe i att byta inriktning. Jag har också gått med i viktväktarna för att se om det hjälper något i min smärtproblematik. Medicinen gör att jag går upp i vikt och så som jag bakar så kommer det bli ohållbart i längden. Men jag kommer definitivt inte sluta baka bara lite mindre just nu i början, men du kommer få se vanliga sockriga recept och även förbättrade. Lemonbars receptet jag gjorde var så goda att jag var tvungen att snabbt skänka bort några till grannen och frysa in resten så jag inte skulle gå där och nalla, här har du dem.
Till pajdegen:

225 gram smör (rumstempererad)
1 1/4 dl strösocker
4 3/4 dl vetemjöl
1 nypa salt

Citronfyllning:

6 stora ägg ( rumstempererad)
7 dl strösocker
2 msk zest ( rivet skal) från citron
2 1/2 dl citronsaft ca 5-6 citroner
2 1/2 dl mjöl

Florsocker till pudra kakan när den är färdig

Så här gör du pajdegen:

Vispa smör och socker krämigt. Lägg i mjöl och salt, rör försiktigt så det precis går ihop.
Lägg degen på ett mjölat bakbord form till en boll. Platta nu ut degen i en form på ca 25x30 cm och tryck upp en kant på sidorna runt om som är cirka 2 1/2 cm.
Ställ i kyl minst 30 minuter.
Grädda 15-20 minuter i 175 grader tills den är lätt brun. Låt svalna på galler.

Så här gör du fyllningen:

Vispa ägg,socker,zest,juice och mjöl.
Häll i formen men låt den inte gå över pajkanten.
Grädda i nedre delen i ugnen i 30-40 minuter tills smeten har stannat. Du kan känna försiktig mot slutet av tiden med en sticka om den är färdig, blir den för brun ovanpå så kan du fortsätta grädda om du lägger bakplåtspapper eller folie ovanpå kakan.
Låt svalna innan du skär upp. Du kan om du vill sätta en stund i frysen när den svalnat om det blir svårt att få snygga snitt.  • Comments(0)//www.smultronsockerochsofia.se/#post82