Smultron Socker och Sofia

Smultron Socker och Sofia

Kreativiteten i fokus

Cheesecake med citron,hallon,choklad och lakrits

Efterrätter & pajerPosted by Sofia 02 Mar, 2014 12:27
Botten:

12 digestivekex
60 g smör

Ta fram en springform (löstagbar kant) på 25-26 diameter. Krossa kexen med mortel och smält undertiden smöret i en kastrull. Lägg ner kexsmulorna i grytan och blanda.
Lägg i form och tryck till smulorna i botten.

Citroncheesecake (första lagret)

3 dl vispgrädde
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
saft från 1 citron och zest från 2 citroner
1 1/2 msk vaniljsocker
200 g philadelphiaost

Ta fram tre skålar och vispa grädden i en. Äggvitorna i en och äggulor och strösocker i den tredje.äggvitorna ska vispas till hårt skum.
Blanda vaniljsocker,osten,citronskal och saft med ägg och sockerblandningen.
Nu rör du ner detta i vispgrädden.
Vänd ner äggviteskummet försiktigt. nu ska de in i frysen någon timme tills det är så fryst att det kan bära nästa lager.

Halloncheesecake (andra lagret)

3 dl vispgrädde
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
200g philadelphiaost
200g frysta hallon

Det första du ska göra är att koka upp hallon och vaniljsocker i en kastrull. Reducera (koka ihop) och få bort lite av vätskan som bären innehåller, mosa lite med gaffel undertiden. Låt det svalna helt. Nu kan du vänta med resten tills det första lagret är fryst. När det är gjort ska du åter igen vispa i tre skålar. Vispgrädden i en, äggvitorna i en och äggulor och strösocker i en. Blanda ner osten och hallon i ägguleblandningen. Rör ner detta i den vispade grädden. Till sist vänder du ner äggviteskummet i smeten. Häll över det första lagret och in i frysen igen.

Lakritsganache

130 g mörk blockchoklad
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 msk lakritspulver
1 tsk smör

Hacka chokladen fint. Koka upp grädden i en kastrull och dra ifrån plattan. Tillsätt chokladen lite i taget och rör tills den är slät. Sedan lakritspulver och till sist smöret.
låt det svalna tills du kan lägga det som ett täcke på cheesecaken och om du vill kan du strö på lakritsflakes över ganachen. Låt den stå i frys om den inte ska ätas på en gång.

  • Comments(0)//www.smultronsockerochsofia.se/#post87