Smultron Socker och Sofia

Smultron Socker och Sofia

Kreativiteten i fokus





rågfrallor på surdeg

Bröd & surdegPosted by Sofia 02 Mar, 2014 20:13


Halloj! För ett par dagar sedan satte jag en surdeg. Det var ett tag sedan jag gjorde det men kände att nu var det dags, framför allt så är det så gott. Att sätta en surdeg tar ett par dagar så det gäller att ha lite framförhållning. Men sedan kan man ha den hur länge som helst bara man ger den lite kärlek en gång i veckan.

Rågsurdeg:

200g fint rågmjöl
1 msk flytande honung
3 dl vatten 45 grader

Blanda alla ingredienser i en burk med lock, se till att den är lite större så degen får plats att växa. Låt den stå i 2-3 dagar i rumstemperatur.
Vid det här lagret så ska surdegen börjat bubbla.
Tillsätt nu 200g rågmjöl igen och 2 dl 45 gradigt vatten. Rör om.
Låt stå en dag innan det är dags att använda. När du inte ska använda degen så ska du mata den en gång i veckan med 1/2 dl vatten och 1-2 msk rågmjöl.

Grova rågfrallor:

450 g vatten
250 g rågsurdeg
10 g jäst
650 g manitoba cream ( mjöl med hög proteinhalt)
125 g grovt rågmjöl
15 g brödsirap
20 g havssalt
pumpakärnor till topping

Blanda alla ingredienser utom salten i en hushållsmaskin. Arbeta degen i 10 minuter.
Har du ingen maskin får du knåda minst den dubbla tiden. Tillsätt saltet och arbeta 5 minuter till. Låt den vila i bunken ca 30 min.
Dela degen i 14 bitar, rulla och doppa i en skål med pumpakärnor.
Lägg på två plåtar med bakplåtspapper och jäs i två timmar under bakduk.
Om du inte vill grädda nu så kan de vila i kylen till nästa dag. I så fall tar du ut de en halvtimme innan så de får jäsa en stund i rumstemperatur. Grädda frallorna i ca15 minuter. Låt de svalna på galler.

Smaklig spis!

  • Comments(0)//www.smultronsockerochsofia.se/#post88