Smultron Socker och Sofia

Smultron Socker och Sofia

Kreativiteten i fokus

Schablonmålning med chalkpaint

Chalk paintPosted by Sofia 21 Apr, 2014 12:31
Just nu målas det mycket i mitt hem med chalkpaint. Det är så himla kul och man kan blanda färger,slipa och skapa patina på möblerna. Har länge velat testa schabloner på möbler och har hittat en härlig schablonmall från Martha stewart. Den finns i flera olika paket och den jag beställde var arabiska mönster och kom då som tre stenciler med 11 olika mönster. Beställa kan du göra från www.slojd-detaljer.se

För att vissa hur jag gjorde så tog jag ett gammalt bord som har varit på väg till tippen många gånger. Schablonpenslarna finns också hos slöjddetajer.

Jag börjar med att måla ovansidan av bordet med Louis blue,Annie Sloans chalkpaint. Innan jag börjar brukar jag ställa färgburken upp och ner en i ca 20 minuter så att färgpigmentet på botten av burken blandas. Sedan blandar jag ordentligt med en träpinne. När jag målar så går jag inte tillbaka till den målade ytan för att rätta till för mycket, risken är att färgen blir kornig då. Utan jag försöker måla med en lagom mängd färg på penslen liten bit i taget för att sedan rätta till i efterhand genom att slipa bort för mycket färg. Kom ihåg att röra om i burken då och då.

När färgen har torkat så lägger jag på schablonen och duttar i färg med old white. Lyfter schablonen och lägger den där jag vill fortsätta, jag rengör inte den imellan varje gång.

Så här blev slutresultatet, för fin för att slänga på tippen nu. Här under visar jag ytterliggare ett bord som jag målat.


Bordet är först målat med ett lager Graphite och sedan med ett lager Paris grey. Slipat upp ytan lite för att få lite patina. Lagt schablonen på ovansidan och duttat i färg med Graphite. bilden ovan visar möblen ovaxad.


Ytan har sedan vaxats först med klart vax och sedan med mörkt.Jag lägger på vaxet med pensel,arbetar in och torkar bort överflöd nästan på en gång med en gammal t-skirt eller trasa.

Om man vill experimentera kan man bland upp vaxerna med kulörer. Något jag tänker testa lite längre fram.


Så det slutgiltiga resultatet blev så här, tycker ett det ska bli sorgligt att skiljas bordet kommer att finnas hos www.dahlia.nu i Göteborg och där kan du även köpa chalkpaint. Det går även och beställa från deras webshop. Lycka till nu !

  • Comments(2)//www.smultronsockerochsofia.se/#post92