Smultron Socker och Sofia

Smultron Socker och Sofia

Kreativiteten i fokus

När chalkpaint är som bäst

Chalk paintPosted by Sofia 10 May, 2014 09:33
God morgon lördag och hej på dig!
Nu är helgen här igen och massa aktiviteter inplanerat, som det brukar vara!
Jag har den senaste tiden målat ganska mycket med chalkpaint,vilket är så kul. Jag har en förkärlek till vitrinskåp men nu börjar det bli lite för många i mitt hus,det svåraste beslutet är att välja vilket av vitrinskåpen jag kan tänkas skiljas från,inte lätt men något av dem tre jag har kommer jag nog sälja. Detta däremot kommer jag nog ha kvar i mitt hem och njuta av ett tag till. Här kommer en liten beskrivning på hur jag gått till väga.

Det gamla vitrinskåpet i furu som från början hade spröjs.tog jag bort.Limrester som blev kvar på rutan,skrapade jag bort med en liten fönsterskrapa som jag hittade på Biltema. Den funkar även att skrapa bort färg och vax som hamnar på rutan i ett senare skede. Att tejpa runt fönster är så tråkigt,jag vill komma igång genast med att måla. Till en början så använder jag ett kvistlack till alla kvistar,jag vill inte att de blöder igenom färgen. jag målar en första omgång,väntar en timme och målar ytterligare en gång för att försegla.
Till en början använde jag cream(annie sloans chalkpaint) grundade skåpet. du behöver inte täcka överallt,tanken är att färgen ska komma igen på vissa ställen i nästa lager. Jag ville ha skåpet i vintage mint, så det var bara att sätta igång och blanda. Jag blandade lika delar provance och cream,till nästa lager. det gick åt cirka 3dl av varje kulör till detta vitrinskåpet.Under förvandlingens gång kände jag att jag ville ha lite mer patina på skåpet så det får en vintagelook,så med torr pensel penslade jag på lite lätt här och där med french linen.

och just när man håller på så där så tänker man att jag behöver nog lite mer cream också.så samma där,torr pensel här och där.

Insidan av skåpet målas två lager med old white.vaxas med klart vax en gång,som ni ser på undre delen av skåpet.Färg som har runnit slipar jag bort. Sen kände jag att det blev för vitt och fortsätter att vaxa med mörkt vax,fast nu har jag blandat ut den med klart vax så det blir lite lätt gammal känsla. pensla på och torka bort med trasa. Skillnaden ser ni på övre delen av skåpets insida.


Vitrinskåpets yttre del vaxas med klart vax en gång och sedan med mörkt vaxen gång.( inte utblandad)


Ja då var jag där igen,nu kändes det som jag hade täckt lite mycket av det mörka vaxet, jag ville ha fram lite mer av den där klara vintage mintfärgen på vissa ställen så det var bara att skrapa återigen här och där. Just så är det i den kreativa processen,skapandet får växa sig fram.Time för lulllull. Pynta och fixa. Tavelramarna är målade i duckegg blue och louis blue.


Så här blev det slutgiltiga resultatet. voila! Känner mig glad och lycklig.

  • Comments(1)//www.smultronsockerochsofia.se/#post94